Kulkemattomalla tiellä

Päästä aikojen, aikojen, jossakin

tämän huokaisten kertoa voisin:

Kaksi tietä vei metsän kätköihin,

niistä vähemmän kuljetun valitsin,

ja siksi on kaikki toisin.

Tuo katkelma Robert Frostin runosta on kuin elämästäni. Käynnistin vuosituhannen alussa Enon ala-asteella kestävän kehityksen virtuaalikoulun, jollaista vastaavaa ei maailmalta löytynyt.  Ensiesittäytyminen oli Pariisissa, Euroopan komission järjestämässä NetD@ys-tapahtumassa. Elettiin marraskuuta 2000.

Polku on ollut pitkä ja merkityksellinen. Pienimuotoisesta virtuaalikoulusta on kehittynyt suuri koulujen ja lähiyhteisöjen verkosto, joka on levinnyt yli sataan maahan. Olemme tehneet konkreettisia ympäristötekoja kuten istuttaneet yli kolmekymmentä miljoonaa puuta. Meidät on palkittu lukuisia kertoja kansallisesti ja kansainvälisesti.

Menestyksestä ja toiminnan tärkeydestä huolimatta tie on ollut hankalasti kuljettava. Pitkäaikaista rahoitusta on vaikea saada. Olenkin matkan varrella työskennellyt useita kuukausia ilman palkkaa. Silloin usko tekemiseen on ollut lujilla. Katse on kuitenkin säilynyt eteenpäin. Ja se on kannattanut. ENOn toiminta jatkuu ja tavoitteena on levittää sitä Joensuun seutukuntiin.

Nyt on aika hengähtää ja siirtyä hetkeksi syrjään toiminnanjohtajuudesta. Olen mukana suomalaisessa startup-yrityksessä, joka auttaa kouluja ja lähiyhteisöjä istuttamaan puita ja huolehtimaan niistä. Yritykset ja yksityiset ostavat itselleen “puukavereita” Treebuddyn avulla koulut ja lähiyhteisöt saavat pientä tuloa istutuksistaan ja siitä, että huolehtivat puista.

Juureni ovat Pohjois-Karjalassa. Synnyin Polvijärvellä, opiskelin Joensuussa, asuin Kontiolahdella ja nyt vuoden verran liperiläisenä.  Tapasin äskettäin kansainvälisissä ilmastotehtävissä toimineen Aarne Granlundin. Umpihelsinkiläinen Aarne muutti viime keväänä Liperiin hiilijalanjälkeään puolittamaan ja hyvien kalavesien äärelle. Minä puolestani löysin täältä rakkaani. Liperi on hyvä paikka asua ja elää. Voisiko se Hinku-verkoston lisäksi profiloitua entistä vahvemmin kestävän kehityksen mallikuntana?

Mika Vanhanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *