Maatalous tarvitsee meitä

Pehmeää, makeaa, suussasulavaa. Tuo hyvän mielen, saa hymyn huulille. Tämän siniseen paketoidun suklaan tuntee jokainen.

Tuo Fazerin sininen ei olisi aito ilman suomalaista maajussia morsiamineen. Jokaiseen nauttimaamme suklaalevyyn tehtaan kokki kuluttaa kolme lasillista suomalaista tuoretta maitoa. Vuositasolla se tekee 20 miljoonaa litraa raaka-ainetta – Suomen arvostetuin tavaramerkki työllistää 3000 mansikkia kotimaisilla lypsytiloilla.

Maitosuklaa on yksi lukuisista nauttimistamme elintarvikkeista, jotka tarvitsevat maataloutta. Meistä jokainen voi omalla panoksellaan tukea noin 300 000 ihmistä työllistävää kotimaista ruokatuotantoa valitsemalla oikein. Puolen kilon ulkomaiseen juustoraastepussiin on käytetty viisi litraa ihan muualla lypsyttyä maitoa. Sitä ei ole tuotettu suomalaisin puhtausnormein ja eläinten hyvinvointisäännöin, minkä vuoksi hintakilpailu ei ole tasavertaista. Kun maksat kotimaisesta hieman extraa, tiedät mitä suuhusi laitat..

Jotta meillä tavallisilla kansalaisilla olisi edelleen vara valita leipäpitäjässä myllytetty jauhopussi, liperiläinen perunasäkki ja rääkkyläläinen luomuporkkanapussi, maataloutta on tuettava. Emännät ja isännät tarvitsevat lomapäivänsä, lapsille on turvattava oikeus varhaiskasvatukseen. Tilalliset eivät tarvitse taisteluja rakennusluvista tai uutta byrokratiaa.

Liperiläisiä maitotiloja oli viime vuoden lopussa enää 63, Rääkkylässä valkoista kultaa lypsettiin enää 19 tilalla. Luvut ovat huolestuttavia. Ehkäpä entistä useampi traktorikuski laskee itselleen tuntipalkan ja diagnosoi hulluutensa: Miksi kasvatan maataloustuista narisevalle helsinkiläisherralle pihvilihaa?

Voin vain kuvitella työsi määrän seitsemänä päivänä viikossa. Ja voin vain olla kiitollinen siitä. Minä uskon sinuun ja toivon, että jaksat edelleen!

Vastaa