Toimittajasta kalatehtailijaksi?

Mutakakku on syöty ja hyvästit sanottu. Olo on lievästi surrealistinen. Kesä on hujahtanut hetkessä ja lomasijaisen on tullut jälleen aika pakata roippeensa. Takana on neljäs kesä Kotiseutu-uutisten leivissä, mutta mitä pestistä on jäänyt palkan lisäksi käteen?

Muistan yhä elävästi ensimmäisen työhaastatteluni Kotsarin toimituksen kahvihuoneessa. Pöydän ääressä istui silloinen päätoimittaja Tarmo Nenonen. Tervehdysten jälkeen ensimmäinen lause meni jotakuinkin niin että ”nyt pilasi Eemeli kyllä meidän suunnitelmat tulemalla liian aikaiseen.”

Päätoimittajan lisäksi pöydässä istuivat keväällä niin ikään eläkkeelle jäänyt Riitta Parkkinen ja myöhemmin tutuiksi tulleet työkaverit Satu Saarelainen, Hanna-Leena Kunttu ja Jutta Kurki.

Seuraavat kolmekymmentä minuuttia 20-vuotias Eemeli hikoili haastattelijoiden ristitulessa. Mistä tulisit meillä kirjoittamaan? Ovatko Liperi tai Rääkkylä millään tavalla ennestään tuttuja? Osaatko myös valokuvata?

Ilmeisesti ainakin jokunen vastaus myös miellytti, sillä toimituksen keskinäisen neuvottelun jälkeen Nenonen tarjosi viiden kuukauden mittaista pestiä kuukauden koeajalla.

Ensimmäisille juttukeikoille lähteminen jännitti, vaikka aikaisempaa työkokemusta oli jo ennestään sanomalehti Karjalaisesta. Ehkä vähäpuheisten ja itsestään matalaa profiilia pitävien liperiläisten kohtaaminen jännitti! Ja pitihän oma pätevyys todistaa uudella työpaikalla. Kuluneiden kesien varrella tekemiseen on löytynyt ainakin itsevarmuutta.

Vuosien kuluessa monet paikkakunnan aktiivit kunnanjohtajasta Makasiinin Seppoon ovat tulleet tutuiksi. Haastattelujen ohessa tulee vaihdettua ammatillisen informaation lisäksi henkilökohtaiset kuulumiset. Kaupungissa kasvaneen näkökulmasta maalaispitäjän yhteisön jäseneksi pääseminen on ollut hieno juttu. Mielestäni se tuo maailmankuvaan perspektiiviä, puhuttiin sitten maataloudesta tai politiikasta.

Mihin sitten seuraavaksi? Ensimmäisenä lomille lompsivan kesätoimittajan polku johtaa Lappiin. Koskaan aikaisemmin en ole nimittäin Kajaania pohjoisemmaksi eksynyt. Minne sitten, tiedä en. Ehkä toimittajan kynä vaihtuu kalatehtaan veitseen Trondheimissä!

Vastaa