Havaintoja ja huhuja

Toimittaja tietää yleensä poikkeuksetta enemmän kuin voi jutussaan tuoda ilmi. Ajoittain saamme tietoa esimerkiksi rikoksista omien havaintojen ja ulkopuolisten vinkkien avulla, mutta niistä raportoiminen voi äityä hankalaksi. Ilman virkamiehen lausuntoa toimittajalla on oltava tukku todisteita kirjoituksensa pohjaksi. Joskus uutisten rustaamista on vain lykättävä tuonnemmaksi.

Kuluvan viikon tiistaina Kotiseutu-uutiset sai tiedon poliisisaattueesta, joka Rääkkylän raitteja pitkin oli kurvaillut. Maaseudun paikallistuntemus vahvisti ajatusta isommasta uutisesta. Puhelimen toiseen päähän istutettu poliisi oli vahvasti toista mieltä; tapauksessa ei olisi mitään uutisoitavaa. Vastaus ei oikein toimittajaa tyydyttänyt. Olisihan lukijoiden ihmetykseen vastattava.

Arvauksien ja tiukkojen kysymysten esittämisen myötä asiasta irtosi hieman lisätietoa. Poliisi oli antanut virka-apua eläinlääkärille eläintenpitoon liittyvässä asiassa.

Huhupuheet ja kuulohavainnot auttavat päättelytehtävässä: isohkon eläinjoukon kuoro vaikeni kyseisen valvontaiskun jälkeen. Uutista asiasta on silti paha kirjoittaa, koska arvailujen ja päättelyjen varassa ei toimittajan auta istuskella.

Harmittavan usein saamme perustella virkavallalle, että eikös tiedottamisesta olisi teille hyötyä. Sanonpahan vaan, että vajaa kolme vuotta sitten Leppälahdesta tapettuna löytynyt nainen olisi ollut mahdollista paikallistaa nopeammin, jos poliisi olisi pyytänyt kyläläisiltä havaintoja heti, eikä yli kuukauden päästä. Tuolloinkin Kotsari oli etsinnän suhteen kyläpuheiden varassa – ja niinhän ne paikkansa pitivätkin. Eikä viime viikon kolkkaustapauksestakaan poliisi ole tiedottanut, vaan media on itse faktansa onkinut.

Nettitilastoista on helppo päätellä, että nykyihmisten kiinnostavat paitsi yltiöpositiiviset  myös rikosmaiset uutiset. Useimmiten pääsemme kiinni tapauksiin käräjäoikeuden papereiden kautta. Kun tutkinta on valmis, on oikeuslaitoksen mielestä passeli hetki tuoda tapaus tarkemmin julki. Ja on toki rikoksia, joissa näin onkin parasta toimia, jopa tutkinnan kannalta välttämätöntä. Aina emme pysty palvelemaan tilaajiamme tässäkään vaiheessa, sillä käräjäoikeuden nimilista ei syytetyn asuinpaikkakuntaa paljasta. Tästä paikallislehdet ovat viileitä terveisiä käräjätalon suuntaan puhallelleet. Nykykäytäntö vaikeuttaa syytettyjen tasapuolista kohtelua.

Viimeisimmästä eläintapauksesta kerromme lisää teille lukijoille heti, kun se mahdollista.

Vastaa