Valittavana huvia ja hyötyä

Saisiko olla keramiikkaa vai tykkäisitkö ennemmin leipoa? Juoksuttaisitko lenkkareitasi pallopelien tai tanssin tiimellyksessä vai nauttisitko venäjän kiemuraisista ässistä? Ehkäpä metsästys on juurikin sinun juttusi. Tai kenties sinusta tulee isona leffojen tekijä. Maailma tarvitsee muodin luojia – oletko sinä yksi heistä?

Näiden ja monien muiden aineiden ympärille rakennettuja kursseja pääsee nykyisin valitsemaan jo yläkouluikäisenä Liperissä. Tarjolla on kahdeksi vuodeksi lähes kaikkia perinteisiä lukuaineita mukavilla vivahteilla. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen syövereihin voi sukeltaa haavoittuva maapallo -kurssilla. Elämässä tärkeitä kotitalouden tai käsitöiden taitoja voi valita edelleen lukujärjestykseensä, vaikka liikuntaa lukuun ottamatta kaikki muut taito- ja taideaineet poistuvat kaikille yhteisestä viikko-ohjelmasta.

Yhden tai puolen vuoden mittaisia kursseja tarjolla on yli 30. Yläkouluikäinen voi suorittaa ilmaiseksi hygieniapassin tai päästä bändin kokoonpanoon. Tietokoneiden äärelle virittäytyneet teinit saavat oppia ohjelmointiin – tai pääsevät ylpeilemään yön tunteina hankituilla taidoillaan.

Kun Jutta oli tyttönen, saattoi yläkoulussa valita ottaako saksan vai ranskan. Ja kun ruksasi saksan, ei enää voinut harkitakaan matematiikan valitsemista. Köksä oli päällekkäin parin muun leppoisamman oppiaineen kanssa. Enkkua taisin lukea vapaaehtoisesti jossain välissä, kun espanjan ryhmä ei pyörähtänyt käyntiin. Palloiluryhmässä oli vallan hauskaa, koska siellä sai rymistellä poikien kanssa.

Vanhempainillassa moni aikuinen kuunteli hitusen kateellisena kurssitarjonnan laajuutta. Me saamme maksaa kuntosaliopastuksesta tai kansalaisopiston kielikurssista. Meitä ei kuskata bussilla näyttelemään tai neulomaan. Josko sitä pääsisi takaisin kasiluokalle, vaikka muutamalle tunnille viikossa, muuan äiti tuumaili rehtorille.

Vanhemmilla on nyt hyvä mahdollisuus tukea nuoren valintoja. Kun kahdeksannella luokalla lukujärjestyksen perustana ovat lukuaineet, olisi viikko-ohjelmaa kenties syytä värittää hieman leppoisammilla tunneilla. Tärkeintä olisi valita sellaisia kursseja, joiden opiskeluun motivaatiota riittää. Siis opiskelijalle itsellään, ei kaverilla tai äidillä.

Aivot narikkaan -tuntien lisäksi joukkoon voisi lisätä sellaista, josta jatko-opinnoissa olisi hyötyä. Siintääkö suunnitelmissa opiskelu ulkomailla? Raksi silloin suullisen englannin ruutu. Ja toivo, että jaat mieltymyksesi usean muun oppilaan kanssa, jolloin kurssi myös toteutuu.

PS
Rääkkylän yläasteella on alustavasti tarjolla yhdeksän valinnaisainetta, joista osa karsiutuu pois. Listalla ovat esimerkiksi venäjä, maa- ja metsätalous sekä käsityöt – samansuuntaisia vaihtoehtoja on Siikasalmen koululla. Kuulostaa tutulta.

Vastaa