Mistä meidät tunnetaan

Eri puolilta Suomea saman pöydän ääreen sattumanvaraisesti päätynyt seurue esittäytyy. Kun tulee liperiläisten vuoro, kehäkolmosen kulmilla asuvien ensimmäinen kommentti kuuluu: Sehän on jossain siellä Pohjois-Pohjanmaalla, eikös vaan?
Kun ollaan paikannuttu Pohjois-Karjalaan, keskisuomalaiset muistelevat nähneensä Liperin nimen jossain Joensuun lähellä kaupunkiin sukuloimaan mennessään, hämäläiset (kuntasektorilla työskentelevät) kysyvät, joko kunnalliselämän kärhämät ovat siellä rauhoittuneet.
Muita mielikuvia Liperi ei herättänyt.

Kun tietoihin lisättiin Ylämylly, Viinijärvi ja naapurikunta Rääkkylä, tuntemuskin kasvoi:
– Viinijärven Urheilijathan pelaa pesäpalloa naisten Superissa.
– Ylämyllyllä on varuskunta, patteristo, tai on ainakin ollut.
– Värttinä on lähtöisin Rääkkylästä. Ja siellähän järjestetään kesäisin Kihaus.

Keski-Suomesta säännöllisesti Joensuuhun ajavat eivät koskaan olleet menneet sinne Liperin kirkonkylän ja Heinäveden kautta.
Nyt he tekevät aina niin ja jaksavat kerta toisensa jälkeen kehua reitin kauniita maisemia. Myös tien varren kyltit ovat herättäneet kiinnostusta ja halua käydä tutustumassa paikallisiin palveluihin.
Työssäkäyville kulkijoille Liperin tarjonta on tuottanut pettymyksen, koska mikään paikoista, joihin he ovat tapautuneet, ei ole avoinna perjantaina alkuillasta tai viikonloppuna, jolloin he ovat kulkemassa. Lihojen, jauhojen, leivonnaisten ja muiden paikallisten herkkujen hankinta jää vähintään ensi kesän loma-aikaan ja arkipäiviin.

Paikkakunnalla käyminen samaisessa seurueessa positiivisia havaintoja. Ei oltu osattu odottaa, että täällä on ”yhtä vauraan näköistä” kuin eteläisessä Suomessa, että luonto on niin kaunista ja monipuolista, että entiset Ylämyllyn varuskunnan rakennukset on kaikki otettu tehokkaasti hyötykäyttöön, että…

Kukahan kaivaisi sen viisasten kiven, jolla ruuhkaisen ja stressisen eteläisen Suomen tietoisuuteen saataisiin kaikki se hienous, mitä kotiseudullamme on asukkailleen tarjota?
Ja muistammeko me itse tätä kaikkea arvostaa – ainakin niin kauan kuin tänne ja täältä jotain reittejä pitkin vielä pääsee kulkemaan?

Vastaa