Amerikanvieraita Viinirannalla

Näin otsikoi 12. heinäkuuta 1968 ilmestynyt Kotiseutu-uutiset. Nelisenkymmentä vuotta aiemmin Amerikkaan lähtenyt Vilho Soini vieraili kotikonnuillaan Viinijärven Viinirannalla. 28-vuotiaana uudelle mantereelle suunnannut Soini perusti veneveistämön Torontoon, Kanadan Ontarioon. Vuonna 1955 hän perheineen ja veistämöineen muutti samassa provinssissa sijaitsevaan Barrien kaupunkiin. Amerikkaan lähdön syytä kysyttäessä puuseppä Soini vastasi seikkailunhalun: siihen aikaan oli muotia lähteä Suomesta pois.

”Mutta elämääni en kadu. Suunnitelmallinen yritys on täyttänyt nuoruustoiveeni, toteaa Soini”.
Lapsuusmaisemat muistuivat mieleen vierailun aikana koko ajan paremmin, lähisukulaisia kotiseudulta ei valitettavasti enää löytynyt.
”Kymmenien vuosien poissaolon aikana ennättää lapsuuden ajan tuttu ympäristö muuttua melkoisesti. Aluksi ei Vilho Soini tuntenut ulkomuotoaan muuttaneita taloja ja seutuja Viinirannalla, mutta vähitellen alkoivat muistikuvat terävöityä, ja loppujen lopuksi seudussa ja lapsuuden leikkitantereissa löytyi paljonkin tuttua”, lehdessä kirjoitettiin.
”Mutta yhtään tuttua ihmistä ei Vilho Soini enää synnyinkodistaan tavannut. Äiti ja veli olivat kuolleet. Kaksi uutta sukupolvea oli tuona aikana ennättänyt kasvaa. No, yhtä kaikki – nuori polvi otti ystävällisesti vastaan kauan ja kaukana poissa olleen sukulaisensa. Ja on Soini sentään tuttaviakin Suomesta löytänyt – sisarensa Pihtiputaalta ja monta viinijärveläistä, hänen lähtiessään 10-vuotiasta, nyt puolivuosisataispyykin jo ohittanutta isäntämiestä”.
67-vuotias Vilho Soini olisi halunnut palata Suomeen, mutta vaimo ja New Yorkiin muuttanut poika eivät halunneet jättää Pohjois-Amerikkaa.
”Siksi he ovat tehneet kompromissiratkaisun: Suomessa vieraillaan tämän jälkeen usein. Soinit palaavat jo vuoden päästä takaisin Viinirannan sukulaisiaan tervehtimään”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *