Vuoden kansanmusiikkiyhtyeitä Koivuniemessä

Vuonna 1989 Rääkkylän Koivuniemessä järjestetyn pelimannileirin kohokohtana oli kahtena edellisvuonna vuoden yhtyeinä Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla palkittujen Alaspään veljesten ja Värttinän konsertti. Kanteleyhtye Alaspään veljekset oli valittu vuoden yhtyeeksi edellisvuoden kansanmusiikkijuhlilla ja moderneja elementtejä muun muassa soitinvalikoimansa myötä musiikkinsa sisällyttävä Värttinä puolestaan vuotta aiemmin.

”Yhtyeiden esiintymisistä muodostuu kokonaisuutena edustava katsaus nykyiseen kansanmusiikkiin; Värttinä on tunnettu vauhdikkaasta esityksestään, Alaspään veljeksillä esitykset ovat enemmän perinteeseen sidottuja ja rauhallisempia tempoltaan”, Kotiseutu-uutisissa kuvailtiin.

Näiden kahden yhtyeen lisäksi Koivuniemessä esiintyi Järvelän pikkupelimannit, jonka soitantaan oli perinteisten kansanmusiikkiainesten lisätty vaikutteita klassisesta musiikista sekä jazzista. Yhtyettä kuvattiinkin ”yhdeksi Suomen tunnetuimmista ja kansainvälisestikin arvostetuimmista pelimanniyhtyeistä”.

Juhannustorstain Kotsarissa oli Järvelän pikkupelimannien johtajan, kotipaikkakuntansa Kaustisen kansanmusiikkiopiston viulunsoitonopettajana toimineen Mauno Järvelän haastattelu. ”Rääkkylässä on oivallettu, että pelkästään yksi huippuryhmä ei riitä, vaan täällä tarvitaan järjestettyä kurssi toimintaa. Näin Värttinälle on jälkikasvua”.

Juuri päättyneellä pelimannileirillä Järvelä toimi viulunsoiton yksityisopettajana, leirin tasoa hän piti korkeana ja muistutti, että kansanmusiikissa tarvitaan ammattilaisten lisäksi myös harrastajia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *