Ristin kesäteatteri palkittiin vuoden teolla – Pitkä menestystarina huipentui hienoihin katsojalukuihin suvena 2024
Kotiseutu-uutisten vuoden teko 2024 palkinto ojennettiin joulun alla Ristin kesäteatterin aktiiveille Ritva Ikoselle, Heidi Mutaselle ja Asko Ikoselle. Kunniakirjassa komeili arvostusta sanoin Menestystarinan kirjoittaja, kylän elävöittäjä.
Lehden raati totesi, että maakunnan perinteisimpiin kesäteattereihin kuuluva Risti onnistui erityisesti tänä vuonna yleisön lumoamisessa houkuteltuaan viime vuosien ennätysmäärän katsojia.
Samalla palkinto on kiitosta vuosikymmenten kulttuurityöstä ja kylän yhdistämisestä. Esitystä varten tarvitaan yli 30 aktiivin joukko, joka varmistaa lavatapahtumien lisäksi liikenteenohjauksen ja kahviopalvelujen saumattoman onnistumisen.
Palkinnon vastaanottanut kolmikko muistuttaa, että teatteria tehdään yleisölle.
– Palkinto on meille mieltä lämmittävä yllätys. Sydän on täynnä kiitollisuutta ja iloa. Koemme, että tunnustus on ihan kaikille mukana olleille, myös aiemmille sukupolville, ohjaaja Heidi Mutanen kiitti.
Ristin kesäteatterin ensimmäinen esitys nähtiin suvena 1973, kun Piiroisen pässi vilisti Komperon kotiseutumuseolla. Ristin nykyisen teatteritalon, silloisen koulurakennuksen, takana laskevaa rinnettä lähdettiin hyödyntämään katsomona seuraavasta kaudesta lähtien.
Syksyllä -73 kokoonpanoon liittyi vielä puoli vuosisataa myöhemminkin harrastajateatteriyhdistyksen valovoimaisimpiin hahmoihin kuuluva Ritva Ikonen. Hän muistelee, miten muutama vuosi on jäänyt välistä lapsia odottaessa. Joinain kesinä hän on ”tyytynyt” keittiöhommiin näyttelemisen sijaan.
– Kesäteatteri on elämäntapa. Monelle uudelle tulee yllätyksenä, miten sitovaa tämä on. Aikanaan harjoitukset ja esiintymiset oli aina maanviljelystöihin käytetystä ajasta pois, Ritva Ikonen tarinoi.
Konkareihin lukeutuvan Asko Ikosen ensimmäinen estradikokemus on suvelta 1993. Ujo ja hiljainen nuori mies kokeili toisaalla esiintymistä ja innostui ajatuksesta.
– Olen saanut tästä paljon varmuutta opettajan työhön. Ujo olen edelleen, mutta se ei näy ulospäin, välillä vakavoituva ja toisinaan ilmeikäs Asko Ikonen sanaili.
Suurimmaksi saavutuksekseen Asko Ikonen kuitenkin nostaa pitkäaikaisen ohjaajan Heidi Mutasen tuomisen Ristiin syksyllä 1995.
Jo nuorena Mutanen huomasi, ettei hän änkyttänyt runoja lausuessaan. Ristin lavalla nuori nainen viihtyi monia vuosia, kunnes vuonna 2008 ryhmä pyysi draamakasvatusta lukenutta Mutasta ohjaajaksi.
Ritva Ikonen halusi nostaa esille ohjaajan paiskiman työmäärän.
– Valmistelut, roolitukset ja muut valmistelut ovat sitä näkymätöntä työtä. Ensimmäisiin harjoituksiin pitäisi sitten kaiken olla valmista.
Mutasen ja muiden aktiivien työ ei ole rajoittunut pelkästään teatterin tekemiseen. Liperin harrastajateatteriyhdistys osti ja muunsi vuosituhannen vaihteessa entisen koulun teatteritaloksi. Vuosikymmen sitten yhdistys uudisti leader-hankkeen turvin äänentoiston, rakensi katsomoon penkit ja katoksen sekä pihalatoon kahvitustilat.
– Seuraavaksi työlistalla olisi tämän talon katto sekä kioskin ja lipunmyyntikojun uudistaminen. Induktiosilmukka olisi myös hankintalistalla, kolmikko luetteli.
Ensi suvena lavan valtaa Aikuinen nainen -musiikkikomedia. Nimestään huolimatta Arto Niemisen kirjoittama tarina ei ole Paula Koivuniemen elämänkerta, vaan se kertoo bisnesnainen Berith Berneristä. Humoristista naisen kasvukertomusta kuljettavat eteenpäin Paula Koivuniemen rakastetut laulut – ja tutusti Heidi Mutasen ohjaus.
Mutanen kertoo ensimmäisten lukuharjoitusten olevan takana, mutta vielä ei kaikki roolitukset ole selvillä. Kevättä ja kesää kohti harjoittelutahti kiihtyy ja vielä esityskauden jälkeenkin teatteriporukka viettää aikaa yhdessä opintomatkoilla muiden esityksiin.
– Palkinnon myötä on hienoa jatkaa matkaa, Mutanen tuumaa.
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.