Kotiskan pihapiirissä tutustuttiin villivihanneksiin
Kaarina Kainulaisen Kotiska-museon pihapiiriin Rääkkylän Pötsönlahdelle kokoontui kymmenkunta innokasta villivihannesten ja -yrttien ystävää. Oppaana ja perehdyttäjänä toimi Sydänlanka-yhdistyksestä luonnonvaratuottaja Jussi Sinkkonen.
Myös kulttuuri- ja mediatuottajana toimiva Sinkkonen on kerännyt 15 vuotta villivihanneksia omaan käyttöönsä ja opiskellut alaa. Hän on pitänyt luonnonvara-alan kursseja myös kansalaisopistossa.
– Yhdistys on perehdyttänyt halukkaita perinnetaitoihin. Kurssit ja tutustuttamiset ovat aina olleet käytännön läheisiä. On tutustuttu vihanneksiin, kerätty niitä ja tehty ruokaa, Sinkkonen muistutti.
Rääkkylässä kiinnosti erityisesti fermentointi, joka tarkoittaa villivihannesten hapattamista. Näitä aineksia oli mukana myös kurssilla tehdyissä ruuissa.
Kurssin aikana käytiin läpi teoriaa, villivihanneksia ja perehdyttiin niiden käyttöön. Kotiskan pihapiiri ja villiintynyt vanha puutarha sai toimia luonnonkasvien aarreaittana.
Kurssilaiset valmistavat illan päätteeksi yhdessä iltapalaa, jossa oli mukana teetä luonnon antimista ja tuhdimpaa lisuketta ankanmunista ja villivihanneksista ja pestoa pastan painikkeeksi. Talon tarjoamassa jälkkärissä oli pihlajansilmuilla ja kuusenkerkillä maustettua panna cottaa. Mukana oli musisoimassa myös Pertti Häkkinen.
Kotiska-leikkimuseossa avautuu juhannuksen jälkeen ukrainalainen perinnenukkenäyttely. Motanka-nimellä kulkevassa näyttelyssä on esillä kankaasta tehtyjä monia uskomuksia sisältäviä perinnenukkeja. Näyttely on avoinna elokuun loppupuolelle saakka.