Toen perrään – kirja kokoaa journalistien tarinat kansiin

Pohjois-Karjalan journalistiyhdistys julkaisee vapunpäivänä kirjan, joka kantaa nimeä Toen perrään ­– journalisteja Pohjois-Karjalasta.

Toimittaja Suonna Konosen ja valokuvaaja Juha Inkisen teos esittelee 20:n alueella vaikuttaneen journalistin kokemuksia ja näkemyksiä alasta, joka on viime vuosikymmenten saatossa muuttunut rajusti. Joukossa on toimittajia ja lehtikuvaajia Kiteeltä Valtimolle sekä maakunnan tunnetuimpia kirjailijoita, joiden kirjallinen työskentely käynnistyi sanomalehdissä. Mukana ovat kirjailijat Heikki Turunen, Tuula-Liina Varis ja Simo Hämäläinen.

Kirjan sivuilla ääneen pääsee myös rääkkyläläinen Kaarina Kainulainen, jonka juttuja on aikoinaan saanut lukea myös Kotiseutu-uutisista.

Haastateltujen puheenvuoroissa nousevat esiin arkinen työ alan tasa-arvoistumisen eteen ja huoli maakunnallisen uutisoinnin tulevaisuudesta.

Kyseessä on oikeastaan jatko-osa. Silloinen Pohjois-Karjalan Sanomalehtimiesyhdistys julkaisi toimittaja Ritva Väisäsen haastattelukirjan Sanomalehtimiehiä vuonna 1991.

– Seuraavan haastattelukirjan tehköön seuraava journalistisukupolvi 20–30 vuoden päästä. Siitä tullaankin lukemaan mielenkiintoisia tarinoita, kuinka pohjoiskarjalainen lehdistö selvitti levikkikierteen, digitalisoitumisen, maakunnan muuttoliikkeen ja syrjäseutujen jakelun kaltaiset haasteet, toteaa Suonna Kononen kirjan esipuheessa.

Kirja on saanut tukea Journalistisen kulttuurin edistämissäätiöltä.

Kononen on Sanomalehti Karjalaisen kulttuuritoimittaja, tietokirjailija ja Huojuva lato -yhtyettä johtava kantrimuusikko. Juha Inkinen on pohjoiskarjalainen kuvajournalisti, joka työskentelee Karjalaisen kuvatoimituksessa.

Vastaa