Verkkokalastuskielto alkaa sunnuntaina
Saimaan norppa-alueita koskeva verkkokalastuskielto astuu voimaan tulevana sunnuntaina, 15. huhtikuuta. Kuuttien suojelemiseksi sovittu rajoitus jatkuu kesäkuun loppuun saakka.
Verkkokalastus on kielletty vuosittain saimaannorpan keskeisillä elinalueilla 15.4.–30.6. lukuun ottamatta alle 22 millimetrin solmuvälin muikkuverkkoja. Lisäksi ympärivuotisesti rajoitusalueella on kielletty saimaannorpalle vaarallisten pyydysten käyttö, kuten riimu- ja vahvalankaiset verkot sekä löysänieluiset katiskat ja merrat. Rysien, mertojen ja katiskojen nielu ei saa venyä missään olosuhteissa yli 15 sentin.
– Kalastusrajoitukset ja yhtenäinen rajoitusalue turvaavat erityisesti kuuttien elossa säilymisen niiden ensimmäisten elinkuukausien aikana, Pohjois-Savon ELY-keskuksen kalastusbiologi Teemu Hentinen kertoo.
Vielä ei ole tarkkaa tietoa siitä, montako kuuttia Saimaan vesistöalueelle on tänä keväänä syntynyt. Pesälaskentoja ei ole päästy tekemään, sillä hanget ovat kovettuneet, eivätkä norppien pesäkinokset ole vielä romahtaneet.
Kalastusrajoitukset perustuvat Pohjois-Savon ELY-keskuksen ja osakaskuntien välisiin sopimuksiin sekä valtioneuvoston asetukseen niillä alueilla, joilla sopimusta ei ole voimassa. Osakaskunnille maksetaan sopimuskorvausta vuosittain 1,7 € hehtaarilta. Sopimuskorvauksella osakaskunnat saavat varoja rajoitusten valvontaan ja niistä tiedottamiseen sekä kompensaatiota lupatulojen vähenemisestä. Osakaskunnilla on tiedotusvastuu sopimuksiin perustuen. Maa- ja metsätalousministeriö on varannut sopimuskorvauksiin vuosittain noin 400 000 euroa.
Saimaan verkkokalastusta ja saimaannorpalle vaarallisten pyydysten käyttöä on rajoitettu yhtenäisellä rajoitusalueella noin 2 600 km2 vuodesta 2016 alkaen. Rajoitusalue muodostuu havaittujen poikaspesien ympärille muodostetuista noin viiden kilometrin suoja-alueista sekä niitä yhdistävistä alueista lahtialueet mukaan lukien.
Kalastusrajoitusten tarkemman sisällön ja kalastusrajoitusalueen laajuuden voi tarkastaa maa- ja metsätalousministeriön sivuilta tai WWF:n verkkopalvelusta.
Muokattu 13.4.2018: lisätty pesälaskentoja koskeva tieto.
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.