Kulmalan toiveeseen on vastattu

Kansanedustaja Kari Kulmalan (uv) pitkäaikainen toive toteutuu. Hän teki eduskunnassa 2.2.2016 toimenpidealoitteen Suomeen kuulumattomien vieraspetojen pyynnin tehostamiseksi sekä viimeksi 27.6.2017 kirjallisen kysymyksen toimenpiteistä supikoiran vähentämiseksi luonnosta. Vuoden 2019 alusta supikoira poistetaan riistaeläimistä ja rinnastetaan rauhoittamattomaan eläimeen.

Supikoiraa pidetään nykyään kotimaan luonnon tuhoisimpana vieraslajina. Suomen luontoon pesiytynyt vieraslaji, supikoira, onkin päätynyt 19.6.2017 Euroopan komission mustalle listalle eli merkityksellisten haitallisten vieraslajien luetteloon.  Kulmalan mielestä metsästäjät odottavat supikoiran hävittämiseen uusia, tehokkaampia keinoja, mm. keinovalon sallimista metsästyksessä. Myös taajamista ja kesämökeiltä supikoiria voisi Kulmalan toimenpidealoitteen mukaan poistaa turvallisesti elävänä pyytävillä loukuilla, jopa ilman metsästyskorttia.

Kulmalan mielestä maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä on erinomaisesti ymmärtänyt supikoiran haitallisuuden. Kirjallisessa vastauksessaan 14.7.2017 Kulmalan kysymykseen ministeri toteaa, että supikoira tullaan vuoden 2019 alusta poistamaan metsästyslain 5 § kohdassa tarkoitetuista riistaeläimistä ja supikoira tullaan samalla rinnastamaan rauhoittamattomaan eläimeen. Tämä tarkoittaa, että supikoiran pyydystämiseen ja tappamiseen ei tarvitse enää suorittaa metsästäjätutkintoa eikä olla riistanhoitomaksua maksettuna. Lisäksi alueen omistajalla tai haltijalla on oikeus pyydystää tai tappaa alueellaan oleva supikoira. Tämä oikeus hänellä on silloinkin, kun metsästysoikeus alueella on metsästysvuokrasopimuksella luovutettu toiselle.

Lisäksi supikoiralle tullaan laatimaan vuoteen 2019 mennessä hallintasuunnitelma, jossa pyritään löytämään ne alueet, joilla supikoiraa tulee erityisesti vähentää tai levinneisyyttä rajoittaa. Kulmalan mielestä tämä päätös on vuoden luonnonsuojeluteko, joka parantaa oleellisesti muun muassa vesilintujen elinolosuhteita lintuvesillä sekä kosteikoilla.

– Minulle riittää hyvin, että supikoiria on jatkossa vain turkistarhoilla, Kulmala toteaa tiedotteen lopuksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *