Kulmala: Rintamasotilastunnus myös vuonna 1926 syntyneille

Rääkkyläläinen kansanedustaja Kari Kulmala (ps.) on jättänyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen rintamasotilastunnuksen saamisesta vuonna 1926 syntyneille. Hän kysyy, onko hallitus tietoinen vuonna 1926 syntyneiden veteraanien epätasa-arvoisesta ja syrjivästä kohtelusta ja onko hallitus muuttamassa käytäntöä siten, että he saisivat rintamasotilastunnuksen ja sen myötä heille kuuluvat oikeudet.

Rintamasotilastunnus on hakemuksesta myönnetty niille miehille, jotka todistettavasti ovat osallistuneet taisteluihin rintamavastuussa olleen sotatoimiyhtymän joukoissa, sen alueella tai ilmatorjunta- tai rannikkojoukoissa, merivoimien alusyksiköissä tai ilmavoimien lentoyksiköissä. Rintamasotilastunnusta oli mahdollista hakea vuosien 1970–1994 aikana eli yhteensä 25 vuoden ajan. Hakuajan päättymisen jälkeen veteraanietuuksiin oikeuttavia tunnuksia ei ole myönnetty uusille ryhmille.

– Rintamasotilastunnuksia on aikanaan myönnetty monin perustein. Tunnuksien myöntämistä on vaikeuttanut asetuksen epäselvät määritelmät, jotka ovat jättäneet virkamiehille liian paljon tulkinnanvaraa. Tällaisia määritelmiä ovat muun muassa ”osallistunut taisteluun” ja ”sotatoimiyhtymän alueella”. Määritelmät ovat syrjineet nuorinta sodan aikana palvelukseen kutsuttua ikäluokkaa eli vuonna 1926 syntyneitä nuoria miehiä, Kulmala toteaa tiedotteessaan.

– Olen monissa eri yhteyksissä kiinnittänyt huomiota rintamasotilastunnuksen myöntämisessä ilmenneisiin yhdenvertaisuusongelmiin. Mahdolliset epäoikeudenmukaisuudet tulee korjata lainsäädäntöteitse viimeistään nyt, kun itsenäinen Suomi täyttää 100 vuotta. Yhteiskunnan tulee maksaa kunniavelkansa kaikille sotaveteraaneille. Ilman heitä emme viettäisi juhlapäiväämme, Kulmala toteaa.

Jaa:Share on Facebook

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *