Kertomisen arvoinen tarina voi olla pienikin muisto
Pieniltäkin kyliltä löytyy monia mielenkiintoisia henkilöitä, tapahtumia tai tarinoita, jotka vain odottavat kertomistaan. Viime vuonna alkanut Keski-Karjalan kylien tarinat -hanke kerää ja tallentaa Rääkkylässä vielä tämän vuoden ajan paikallisia muistoja, jotka tallennetaan Pohjois-Karjalan museon tietokantaan.
Kesäasukaskin voi kertoa oman tarinansa esimerkiksi hankkeen facebook-sivuilla tai Rääkkylän kirjastolla digipisteellä. Muistoja kerätään myös muutamissa tapahtumissa.
Pirtu ja lossi
Hanke järjesti Rääkkylän kirjastolla kesäkuussa kotiseutumuistelot, jossa reilun tunnin aikana toistakymmentä osallistujaa keskusteli ja muisteli yhdessä paikallista eloa aikojen saatossa.
Keskustelua ryyditettiin alkuun muun muassa Veijo Lievosen tuomilla lehtileikkeillä ja kuvilla.
– Rääkkylähän oli aikoinaan merkittävä sipulipitäjä, Veijo Lievonen tuumasi, kun seinälle heijastettiin pussi, jossa komeili kunnan vaakunan vieressä markat sipuleina.
Siinä vaiheessa, kun keskustelu soljui losseihin, alkoikin muistelmia satelemaan sieltä täältä. Erityisesti Ihalansalmen lossi ja siihen liittyvä rahoitus sekä sillan rakennus puhuttivat paljon.
– Kyläläiset rakensivat Varpasaloon sellaisen palikkalossin sodan jälkeen. Kyläläiset maksoivat myös lossarin palkan, kertoi Varpasalossa asunut Anna Ilonen.
Muisteloiden perusteella kunta olisi saanut valtiolta rahat lossin rakentamiseen, mutta varat oli sijoitettu kirkonkylälle asuntojen rakentamiseen.
– Varpasalossakin varmasti valtion maksamien saaristokuntaetuuksien takia sillan rakentamista jarrutettiin, muistelijat pohdiskelivat.
Myös niin sanotut pirtutarinat olivat monelle tuttuja. Tarinoiden mukaan isännät kävivät apteekista hakemassa alkoholiainesta välillä hevoselle, välillä porsaalle.
Rääkkylässä hankkeeseen tarinoita kerää Tommi Sallinen.
– Juuri tällaisia muistoja haluamme tallentaa. Ja nyt tulikin paljon hyvää materiaalia, totesi Sallinen tyytyväisenä.