Yhdessä on enemmän kuin yksin
Visit Karelian toimitusjohtajana tämän vuoden keväällä aloittanut Annamari Kärki toteaa, että hänellä alkuaika on mennyt Pohjois-Karjalan matkailutilanteen hahmottamiseen. Hän on ehättänyt jo tutustua Liperin tilanteeseen, mutta Rääkkylän asioihin sukeltaminen on vielä kesken.
Kontiolahtelainen Kärki tunnetaan pitkäaikaisena yrittäjänä, ja hän on myös Aavakax-yrityksen osakas. Yritys kehittää Kirkkolahdella Liperissä entistä Myllyn rannan puolta. Suunnitelmat pitävät sisällään yritystoimintaa ja asuntotuotantoa.
– Matkailupuolelle lähdin mukaan, koska haluan olla kehittämässä koko maakuntaa. Tykkään matkustamisesta ja haluan fiilistellä matkailun saralla. Ajattelen, mitä kaikkia ihmeellisiä paikkoja on koettavana kotimaassa ja ulkomailla, Kärki tuumaa.
Korona-aika muutti monen matkailijan tottumuksia ja kotimaanmatkailun suosio kasvoi voimakkaasti. Kärjen yleistuntuma on, että suosio jatkaa edelleen voimakkaana, vaikka ulkomaille mennään huomattavasti kahta edelliskesää runsaimmin joukoin. Kotimaassa jo pelkkien musiikkifestareiden määrä on huima.
Kotimaan ja maakunnan matkailusta puhuttaessa toimitusjohtaja Kärki tunnistaa yrittäjien ja lähtökohtien erilaisuuden. Yritysten koot ja kasvun odotukset vaihtelevat suuresti.
– Markkinoinnissa tekniikka ei ole ongelma. Meillä on maakunnassa paljon pieniä toimijoita, joilla on erilaisia odotuksia. Tärkeintä on halu ja tahto, joka lähtee yrittäjästä itsestään. Tämä pitää saada kerrottua ympäristöön houkuttelevasti.
Annamari Kärki näkee, että matkailualan yrittäjien kannattaa tehdä entistä enemmän yhteistyötä. Yrittäjät ja yritykset ovat yhdessä enemmän kuin yksin.
Suurempia kokonaisuuksia
Liperin ja Rääkkylän hankkeista toimitusjohtaja Kärki on tutustunut kolmen kunnan yhteistyöhön, jossa mukana on myös Heinävesi. Hän pitää aluillaan olevaa yhteistyötä hyvänä esimerkkinä vesistökuntien yhteistyöstä. Tässä tapauksessa vielä suurempi markkinointialusta voisi olla Järvi-Suomi ja Saimaa, joilla on jo omaa brändiarvoa.
– Kuntien välisellä yhteistyöllä voidaan päästä alkuun. Se luo positiivisuutta ja kannustaa yrittäjiä investoimaan. Ongelmana voi olla, investoidaanko ensin vai pitääkö ensin saada asiakkaita, Kärki pohtii.
Kärki uskoo, että matkailupuolella on edelleen potentiaalista kasvun paikkaa. Varsinkin ulkomaalaisten matkailijoiden määrässä on kasvun varaa Järvi-Suomen alueella. Kasvua on haettava Keski-Euroopan matkailijoista, kun itäraja näyttäisi olevan kiinni.
– Palveluiden saatavuuteen loppukesästä pitäisi kiinnittää huomiota. Suomi menee kiinni, kun muualla vielä lomaillaan, Kärki sanoo.