Vaatetusta ja äänentoistoa – Kesäteatteriin loihditaan syvyyttä roolivaatteiden ja tekniikan avulla
Roukalahden kesäteatteri virittyy jälleen koulutunnelmiin parin vuoden tauon jälkeen. Vuonna 2020 esitetty, Tiina Markkasen käsikirjoittama, Luokkakuva-näytelmä saa tänä vuonna itsenäisen Markkasen kirjoittaman jatko-osan Meidän Luokka.
Meidän Luokka -esityksessä seikkaillaan nykyhetkestä muun muassa 50-luvulle. Näytelmän vaihtuvat ajalliset ympäristöt aiheuttavat oman haasteensa näyttelijöiden roolivaatetukselle. Myös äänentoiston on oltava hereillä 16 näyttelijän esitystyön aikana.
Puvuissa näkyy ajan henki
Meidän Luokka -näytelmän puvustuksesta vastaa myös esityksessä näyttelevä Titta Patina.
– Puvustuksen suunnittelu aloitettiin jo talvella tutustumalla käsikirjoitukseen ja roolihenkilöihin. Puvustuksella korostetaan merkittäväsi roolihenkilön persoonaa sekä hahmon kehitystä, desingmuotoilija-artesaani Patina kertoo.
Hän korostaa, että rooliasussa on oltava selkeästi nähtävissä myös ajan henki.
– Asujen on sovittava myös roolihenkilöiden taustaan ja asemaan.
Lopulliset rooliasut valikoituivat vuoropuhelulla puvustaja, ohjaajan ja näyttelijän välillä.
Hakaneuloja ja huumoria
Roukalahden pukuvarastoista löytyi entuudestaan rooliasuja moneen tarpeeseen.
– Asun on istuttava hyvin, ja sen on kestettävä ulkoilman vaihteluita. Lisäksi kohtauksista toiseen siirrytään nopeasti, joten vaatteiden vaihto pitää sujua myös nopeasti.
Patina aloitti vaatetuksen suunnittelun, valmistamisen ja hankinnan hyvissä ajoin ennen ensi-iltaa.
– Muutamia asuja on pitänyt metsästää kirpputoreilta. Pussihousujen löytäminen oli kyllä haastavaa. Esitystä varten tein kymmeniä pipoja, liivejä ja essuja, Patina laskelee.
Rooliasun hajoamiseen kesken esityksen on myös varauduttu.
– Kohtausten välillä voi tehdä pikakorjauksia esimerkiksi hakaneulojen avulla. Näyttelijämme ovat ammattitaitoisia, että he kyllä selviävät roolistaan, vaikka asu hiukan pettäisi. Ja siitähän saa aina lisähuumoria esitykseen, jos vaate repeää.
Äänestä se lähtee
Kesäteatteriesityksen äänentoistosta vastaa teatteri- ja esitystekniikan opiskelija Eeka Rahunen. Hänen vastuullaan on näyttelijöiden mikrofonien toiminta sekä näytelmän äänitehosteet.
– Mukana on monta näyttelijää niin siinä saa tarkkana seurata käsikirjoitusta, että oikean esittäjän mikki on päällä, Rahunen toteaa.
Hän aloittaa esityspäivänä tekniikan pystyttämisen noin neljä tuntia ennen näytöstä.
– Meillä on käytössä 17 langatonta headset-mikrofonia, näyttämön reunalla on niille jakorasia. Jakorasialta tulee sitten nettipiuhan kautta yhteys minulle miksauspöytään, josta voin niitä säädellä, Rahunen kertoo.
Mikrofonien ohjauksen lisäksi Rahunen tuottaa esitykseen tehosteääniä kannettavalla tietokoneellaan. Kesäteatterin äänentoistojärjestelmän luomiseen kuuluu Rahusen laskelmien mukaan piuhavetoja noin sata metriä.
– Sähköjärjestelmän kestävyydessä on luonnollisesti omat riskinsä. Varajärjestelmää ei ole käytössä, joten jos sähköt menevät, niin sitten ne menevät, Rahunen toteaa.
Äänimies Eeka Rahunen on mukana jokaisessa kesän esityksessä sormet valmiudessa miksauspöydän äärellä.