Korvaukset tuhoista eivät ole riittäviä
Liperin kirkonkylällä joulukuun alussa järjestetyssä Hanhituhot haltuun -keskustelutilaisuudessa pohdittiin muun muassa hanhivahinkokorvausten riittävyyttä sekä karkoitustoimenpiteiden vaikuttavuutta. MTK-Pohjois-Karjalan toiminnanjohtaja Jari Rouvinen totesi viime kevään olleen kohtuullisen hankala hanhituhojen suhteen myös Liperin suunnalla.
– Hanhia riittää tulevinakin vuosina. Tulevaisuudessa karkoitustoimet on suunniteltava paremmin ja nyt meillä onkin siihen varattu enemmän aikaa, liperiläinen Rouvinen totesi.
Pohjois-Karjalan ely-keskuksen lajivahinkokoordinaattori Mika Pirinen kertoi, että hanhimäärät Liperissä ovat nousussa.
– Muuttoreitit ovat muuttuneet koko ajan lännemmäksi. Venäjän puolella on hanhien ruokapaikat ovat vähentyneet, Pirinen taustoitti.
Vahinkojen vaikutus korvauksia suurempia
Liperiläinen viljelijä Vesa Eronen korosti, että saadut hanhituhokorvaukset eivät ole riittäviä.
– Korvauksilla ei makseta edes lannoitteita. Viljelijän työlle ei lasketa mitään arvoa. Lisäksi tuhojen vaikutukset eivät rajoitu vain yhteen osa-alueeseen, vaan vaikutukset näkyvät vielä pitkänkin ajan päästä, kritisoi Eronen.
Jotta hanhituhokorvauksia voi hakea, on yhtenäisen peltolohkon koko oltava vähintään kymmenen hehtaaria. Lohkoon voi tarvittaessa yhdistää usean omistajan peltoja.
– Vahingot pitäisi suhteuttaa todellisiin lukuihin, joita niistä aiheutuu, Eronen jatkoi.
Tällä hetkellä hanhien aiheuttamia tuhoja korvataan esimerkiksi 600 eurolla hehtaarilta nurmiviljelyn osalta.
Viime keväänä tehty hanhipeltokokeilun pohjalta tulevaan suunnitteluun toivottiin myös erilaisia ratkaisuja, koska siivekkäät saattoivat vaihtaa niille osoitetulta pellolta viereiselle viljelymaalle.
– Tuohon hanhipeltojen suunnitteluun tullaan nyt tulevana vuonna panostamaan enemmän, jotta niistä saataisiin toimivia kokonaisuuksia, Rouvinen painotti.