Vanhan korjaaminen on raskasta, mutta palkitsevaa
Vajaa kolme vuotta sitten rääkkyläläinen Riitta Ward selaili aikansa kuluksi netistä myytävänä olleita kiinteistöjä, joista voisi tehdä kesämökin. Sellainen kohde löytyikin alkutalvesta 2019 Rääkkylän Niemisestä ja vieläpä edulliseen hintaan. Ensikatselmuksessa kuvioitu messinkinen ovenkahva sinetöi ostopäätöksen.
– Kun tartuin ulko-ovenkahvaan, tuli heti sellainen tunne, että tässä se on, tämän talon haluan remontoida ja säilyttää.
Vain aika rajoittaa
Ward kertoo, että hirsirunkoisen talon oli rakennuttanut joku metsäyhtiö vuonna 1947 työntekijöidensä käyttöön. Vuosien saatossa talo oli rapistunut todella huonoon kuntoon.
– Alakatto oli ihan notkollaan, lattialaudat olivat lahonneet ja homeessa. Lattian alla oli todella paljon multaa, hiekkaa ja turvetta, jotka piti kaivaa pois, Ward kertoo.
Vaikka remontti on ollut aika ajoin fyysisesti raskasta, on se henkisesti ollut rentouttavaa.
– Purimme tiilikaton ja puhdistimme tiilet. Ladoimme samat tiilet takaisin kolmessa päivässä, ja sen kyllä sormista huomasi. Kyllä siinä kuitenkin loppujen lopuksi hermo lepää, kun saa touhuta ja näperrellä, Ward huokaisee.
Taloon on tällä hetkellä uusittu muun muassa kattorakenteet, alapohja sekä alimpia hirsiä. Ulkoverhous on alkuperäinen.
– Tänä syksynä aiomme saada vielä alakaton valmiiksi.
Intoa Wardilla on riittänyt remontin tekemiseen, vaikka vanhan talon rakenteet ovat aika ajoin olleet haastavia uusittavia.
– Suurin haaste tässä remppaprojektissa on ollut aika, vaikka meillä ei ole mitään tiukkaa aikataulua valmistumisen suhteen. Sitä haluaisi tehdä aina vaan enemmän.
Vanhan remontoinnilla säilytetään kulttuuria
Vanha talo ei ole kätkenyt sisälleen suuria aarteita. Rakenteiden uumenista löytyi purkuvaiheessa muun muassa vanhoja karkkipapereita, lehtiä ja lipputangonnuppi.
– Metallinen nuppi oli todella hienonnäköinen, puhdistin ja kultasin sen lehtikullalla. Vielä en tiedä mihin se sijoitan, mutta säilytettävä se on.
Remonttia varten rakennustarvikkeita on haalittu ja etsitty varastoista sekä nettikirpputoreilta.
– Talossa olevat ikkunat ovat alkuperäisiä. Jouduimme uusimaan kuistin ja halusin siihen samanlaiset ikkunat mitä muualla talossa on. Olin jo valmistautunut siihen, että joudun ostamaan uudet. Koivuniemen varastoista kuitenkin löytyi tismalleen oikean mittaiset ikkunat. En tiedä yhtään, miten tai milloin ne ovat sinne tulleet, mutta siellä ne olivat, Ward ihmettelee.
Kalusteet ja kaapistot tulevaan mökkiin on jo valmiina. Wardilla onkin silmissään jo selkeä kuva miltä valmis mökki näyttää.
– Haluan, että tila huokuu vanhaa henkeä. Pidänkin tätä remontointia eräänlaisena kulttuuritekona. Ainahan olisi helpompi purkaa ja tehdä uusi, mutta tällä tavoin jää jälkipolvillekin jotakin vanhaa.
Riitta Wardin punaisen tuvan työmaalla on taloa remontoitu juuriaan myöten.