Vielä ehtii myllyneuvotteluihin
Osuuskunta ItäMaito on neuvotellut viime viikkoina useiden Liperin Myllyn ostamisesta kiinnostuneiden kanssa. Liiketoimintapäällikkö Mikko Leinonen kertoo, että tällä hetkellä muutaman tahon kanssa tehdään selvityksiä. Ostajaehdokkaat ovat maakunnan väkeä.– Lipertek auttaa esimerkiksi kannattavuuslaskelmien laatimisessa. Jos vielä joku on aidosti kiinnostunut ostamisesta, niin nyt on se hetki ottaa yhteyttä, Leinonen korostaa.
Leinonen hoputtaa asiassa, sillä hänen mukaansa lähiviikkoina asiassa tehdään ratkaisuja. Ensisijaisesti ItäMaito haluaa löytää toiminnalle jatkajan. Koska satokausi vaihtuu syksyllä, vaihdoksen on luontevinta ajoittua sinne.
– Kyllä jatkajan liikkeelle lähtemisen kannalta valmista täytyy olla kevään aikana, Leinonen viittaa ratkaisuihin.
Tunnettu tuotemerkki
Leinosen mukaan Liperin Mylly on brändi. Niin kotileipurit kuin leipomotkin ympäri Suomen käyttävät ahkerasti leipäpitäjän tuotteita. Esimerkiksi Lahden Salpausselän kilpailuissa on saattanut törmätä liperiläisrukiissa pyöritettyihin muikkuihin.
Keski-Suomessa Lievestuoreella asuva Anja Yksjärvi-Kovanen on yksi koukkuun jääneistä.
– Ne ovat tarpeeksi karkeita ja tasalaatuisia. Viisi kiloa ostan aina kerralla, ja nyt tuo pussi tyhjentyi tammikuun aikana. Eilen tein vuokaruisleipää, joihin lisäsin Liperin Myllyn riihiruisjauhoja, kotileipuri kertoo.
Myös sämpylöihin ahkera leipuri lisää ruista. Riihirukiista tehtyjä jauhoja Yksjärvi-Kovanen ei ole löytänyt muilta merkeiltä.
– Mutta lähikaupastani Liperin riihirukiista saa.
Vaan toki liperiläisjauhoja hyödynnetään paikallisestikin. Hyvää Suomesta -joutsenmerkin kantajista liperiläisellä Lipstikan leipomolla on niin sanotusti lähin suhde jauhomyllyynsä.
– Millään muulla leipomolla ei ole näin lähellä myllyä kuin minulla on, Lipstikan yrittäjä Anna-Mari Mantsinen kertoo.
Hänen kauttaan tuhannet Liperin kirkonkylällä jauhetut raaka-ainekilot muuttuvat joka kuukausi noin 2500–3000 leiväksi.
– Säälihän se olisi, jos kauempaa pitäisi jauhoja alkaa etsimään, Mantsinen miettii.
Isoista maakunnan pullapajoista esimerkiksi Porokylän Leipomo käyttää liperiläisjauhoja Prisman myymäläleipomossa. Ylämyllyllä kahvilan omistava Heinosen Leipomo käyttää kaikissa tuotteissaan liperiläisjauhoja pelkästään tai vähintään osin.
– Ruisjauho, riihiruisjauho ja puolikarkea vehnäjauho tulevat meille Liperin Myllyltä, Heinosen tuotantopäällikkö Henri Kärki kertoo.
Hän luonnehtii jauhoja tasalaatuisiksi.
– Jo vuosia olemme jauhomme tilanneet Liperin Myllyltä. Jauhon taso on pysynyt samanlaisena.
Liperin Myllyllä on isot varastot eri vuosien satoa. Kari Huikuri kertoo, että niistä voidaan taata sekoittamalla aina samanlainen lopputulos.
Heinosen Leipomo haluaa myös tukea paikallisia tuottajia.
– Meille on tärkeää, että valmistamme tuotteemme puhtaista, kotimaisista jauhoista.
Tästä on kyse
– Osuuskunta ItäMaito ilmoitti tammikuussa luopuvansa myllyliiketoiminnasta ensi syksynä ja keskittyvänsä maidonhankintaan.
– Tavoitteena on löytää Liperin Myllylle jatkaja yhdessä Lipertek Oy:n kanssa.
– Liperin Mylly valmistaa kotimaisista raaka-aineista elintarvikejauhoja sekä luomurehua. Sillä on yli 30 leipomon asiakaskunta.
– Mylly on sijainnut Liperin Kirkkolahdella aina vuodesta 1906.
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.