Lääkärimaksut ennallaan

Terveyspalvelujen maksut ei juurikaan korottuneet vuodelle 2019. Siun soten päättämän hinnaston mukaan terveyskeskuslääkärillä käynti maksaa 20,60 euroa viime vuoden tapaan. Tämä maksu on pulitettava kolmesti kalenterivuodessa.Alle 18-vuotiaat ja veteraanit pääsevät lääkärille maksutta.
Hampaiden hoidosta maksetaan ensin perusmaksua ja sen jälkeen toimenpiteen vaativuusluokan mukaan lisähintaa. Hammaslääkärikäynnin perusmaksu on 13,10.
Hoitajalla, fysioterapeutilla tai sarjassa annettavassa kuntoutuksessa käyminen kustantaa 11,40 euroa. Se peritään nykyisin myös diabeteksen vuoksi hoitajaa tapaavilta. Hoitajalla käymisestä maksetaan kuitenkin vain kolmesti kalenterivuodessa.
Sairaalan poliklinikkamaksu on 41,20 euroa käynniltä. Samainen maksu peritään yhteispäivystyksessä käynnistä muilta paitsi veteraaneilta ja lapsilta.
Hoitopäivämaksu esimerkiksi sairaalassa on 48,90 euroa päivältä.
Päiväkirurgisesta käynnistä veloitetaan 135,10 euroa.
Käyttämättä ja peruuttamatta jätetystä palvelusta peritään 50,80 euroa niin sanottua sakkoa.
Tietyille julkisen terveydenhuollon asiakasmaksuille on säädetty enimmäismäärä eli maksukatto, joka on 684 euroa vuonna 2019. Maksukattoon ei esimerkiksi hyväksytä terveyskeskuksen hammashoidon kotona annettavien palvelujen tai lääkärintodistusten maksuja.
Iso harppaus asiakasmaksuihin tuli kolme vuotta sitten. Esimerkiksi vuonna 2015 terveyskeskuslääkärillä käynnin maksu oli 16,10 euroa. Hoitoa sai poliklinikalla tai sairaalavuoteessa noin kymmenen euroa nykyistä halvemmalla.
Vuodelle 2016 Suomen hallitus halusi maksujen nousevan noin 27 prosentin verran, jolloin kivuttiin nykytasolle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *