Huijari luottaa hyväuskoisuuteen
Ennen luuta riitti lukoksi, muttei enää. Yksi yksinkertaisimmista tavoista ehkäistä varkauksia on lukita kotiovi.
– Ja pitää talo asutun näköisenä, ylämyllyläinen Rauno Pelkonen tokaisee ikäihmisille suunnatussa Arjen turvallisuus -tilaisuudessa.
Ylikonstaapeli Matti Tolvanen tietää, että huijarit vetoavat mieluusti vanhusten hyvyyteen.
– Tiedän, että olette hyväntahtoisia, mutta itsekkyys olisi kuitenkin a ja o. Huijarit ovat erittäin uskottavia, Itä-Suomen poliisissa työskentelevä Tolvanen muistutti.
Huijari saattaa esimerkiksi tulla kotiovelle pyytämään vettä tai kaupustelemaan jotain. Hänellä voi olla lappu, jossa kerrotaan sairaasta vauvasta.
– Vieraita ei lasketa asuntoon sisälle. Itse asiassa parasta olisi, jos teille kyläilemään tulevat tutut soittaisivat puhelun ennen tuloa.
Aggressiivisesta kauppiaasta Tolvanen neuvoo ottamaan yhteyttä hätäkeskukseen. Muutoin epäilyttävistä asioista kannattaa tehdä muistiinpanoja. Jos joku liikkuja ei näytä kuuluvan joukkoon, kannattaa auton rekisterinumero ja liikkujien tuntumerkkejä laittaa lapulle.
– Vanhukset tekevät tosi hyviä havaintoja. Jos myöhemmin tulee tieto varkaudesta, niin havainnot auttavat meitä poliisissa paljon.
Naapurin kanssa kannattaa pitää yhtä ja ilmoittaa toisilleen lomareissuista.
– Postilaatikon tyhjentämisestä kannattaa sopia naapurin kanssa, jos itse ei ole kotona. Varkaat seuraavat postilaatikkojen tyhjenemistä.
Soita seuraajasta
Rosvot saattavat tarkkailla vanhusta tai ikäihmisten suosimia asuinalueita.
– Liperissä ja Rääkkylässä tapahtui vuosi sitten niin, että vanhuksen poistuessa pyykkituvalle tekijä meni asuntoon varkaisiin. Ovea ei saisi jättää auki, Tolvanen korosti jälleen.
Ja jos varkaat sitten asuntoon joskus pääsisivät, kannattaa heidän hommiaan hankaloittaa hieman. Rahavarat pitäisi Tolvasen mukaan piilottaa vaikkapa vaatteiden sekaan, ei lipaston ylimpään laatikkoon.
On helppo päätellä, että vanhuksella on hallussaan eniten rahaa pankista poistumisen jälkeen. Poliisi opastaa nostamaan kerralla vaatimattomampia summia ja pitämään huolta käsilaukusta.
– Jos joku seuraa teitä, siitä kannattaa ilmoittaa hätäkeskukseen.
Useimmiten laukkuvarkaat lähestyvät uhriaan usean hengen voimin. Yksi kysyy tietä tai myy ruusuja ja kiinnittää näin kohteen huomion. Samaan aikaan toinen koplasta ryöstää uhrin tämän huomaamatta.
Pankkikortin häviämisestä Tolvanen opastaa ilmoittamaan heti pankkiin.
– Minun liperiläistuttavan kortti katosi ja varas ehti ostaa lähimaksun avulla useilla sadoilla euroilla asioita, eräs kuuntelijoista kertoi.
Tolvanen kertoo, että joillaan vanhuksilla voi olla pankkikortin tunnusluku teipattuna kortissa kiinni.
– Kannattaa teipata siihen väärä luku, niin automaatti syö varastetun kortin, yleisöstä vinkattiin kekseliäästi.
Poliisilla on aina virkamerkki
Viime aikoina huijarit ovat tekeytyneet poliiseiksi ja yrittäneet sillä verukkeella saada ihmisten henkilö- tai pankkitietoja haltuunsa.
Ylikonstaapeli neuvoi kysymään poliisina esittäytyneeltä virkamerkkiä. Jos se ei näytä oikealta, niin aina voi soittaa hälytyskeskukseen ja selvittää onko kyseinen poliisi työvuorossa. Selvittelyn lomassa huijari on jo ottanut jalat alleen.
– Me poliisit emme ikinä kysy teiltä tiliasioita. Saamme ne tarvittaessa ihan muuta kautta.
Vaatteet eivät poliisia tee. Esimerkiksi poliisitutkijat liikkuvat siviilivaatteissa ja tavallisella autolla.
Henkilökorttia kannattaa kysyä myös huoltomieheksi tai paloviranomaiseksi esittäytyvältä.
– Palotarkastuksia tehdään nyt erityisesti yli 75-vuotiaiden koteihin. Joku huijari voi siitä saada idean. Palotarkastajan tunnistatte virka-autosta ja -kortista, Tuula Pakarinen pelastuslaitokselta neuvoi.
Yleisöllä oli kokemusta puhelimeen tai sähköpostiin saapuneista iloisista uutisista voitoista tai perinnöistä.
– Jos teillä ei ole rikasta amerikanserkkua, niin ne ovat liian hyvää ollakseen totta, Matti Tolvanen päätti.
Turvallisuus on moninaista
Liperin ikäihmisten neuvoston ja Vammaisneuvoston järjestämässä tilaisuudessa kuultiin ajankohtaisia vinkkejä arjen turvallisuuteen. Tuula Martiskainen veti pientä jumppaa vajaan sadan hengen yleisölle ja pelastuslaitoksen väki opasti varautumaan sähkökatkotilanteissa.
Uutta pelastuslaitoksen toiminnassa on yhden hoitajan yksikkö. Se tukee Joensuun ympäristössä kotihoitoa ja auttaa ikäihmisiä jo kotona, kun sairaalareissulle ei välttämättä ole vielä tarvetta.
– Kokenut hoitaja voi jo paikan päällä selvitellä tilannetta. Ambulanssi tilataan, jos tarvetta on, ensihoidon kenttäjohtaja Jouni Gerres esitteli.
[/groups_member]