ME-peruutuksia traktorilla

Traktorikynnön SM-kisat saivat kaivelemaan muistin ja Kotiseutu-uutisten kätköistä hauskan ennätystehtailun. Siikasalmen maatalousoppilaitoksen viljelijä-koneenkorjaajalinjan opiskelijat miettivät syksyllä 1986 virkistävänsä pimeää aikaa tempauksella, joka jäisi myös historian kirjoihin. Luokanvalvojansa Erkki Mustosen johdolla he päätyivät koettamaan yhtäjaksoista traktorilla peruuttamista mahdollisimman pitkään.

Marraskuun lopussa 1986 paikaksi valikoitui Joensuun ravirata mahdollisimman tasaisena väylänä. Kalevi Rouvisen opiskelijoiden käyttöön luovuttama ja lahjoituksilla saaduilla polttoaineilla kulkenut traktori aloitti matkansa. Harmittava takaisku tuli 52 tunnin ajon jälkeen, kun kuljettajanvaihdon jälkeen kulkuneuvo lähtikin eteenpäin ja koko homma oli aloitettava alusta.

Tämän jälkeen haavereita ei sattunut, ja uusi maailmanennätys kirjattiin lukemiin 208 tuntia traktorin ja peräkärryn yhtäjaksoista peruutusta yötä päivää. Entinen 136 tunnin ennätys ylittyi roimasti.

Itse olin tapahtumassa mukana yhtenä virallisista valvojista, sillä kaikki oppilaitoksen opettajat oli vuorollaan valjastettu seuraamaan, että traktorin kulku ei hetkeksikään pysähdy. Valvonta tapahtui onneksi lämmitetystä asuntovaunusta, sillä pimeää ja pakkasta oli lumen lisäksi yllin kyllin tuohon aikaan vuodesta. Vahtivuoron aikana ei auttanut herpaantua hetkeksikään.

Laaja julkisuus yllätti toteuttajat, ja mitä todennäköisimmin ennätys on edelleen voimassa!

Vastaa