Pitsaan ja pannariin, esimerkiksi

Joulukinkkua ruisleivällä, joulukinkkua karjalanpiirakan päällä. Joulukinkkua aamupalalla, lounaalla ja vielä iltapäivän puolellakin. Joulukinkkua sinapilla. Joulukinkkua kyllästymiseen asti. Kuulostaako tutulta?
Jouluherkkuja notkuvien ruokapöytien liepeillä käy herkästi niin, ettei ihan kaikkea jaksa millään maistella. Ja vaikka jaksaisikin, tuppaa herkkuja silti jäämään tapsantanssien jälkeisenkin ajan iloksi. Tai no, iloksi ja iloksi – eihän niin herkullista ruokaa olekaan, että se maistuisi mainiolta vielä kymmenennelläkin peräkkäisellä aterialla.
Unohdetaan siis ajatus kinkusta kinkkuna, ja keksitään sian peräpäästä peräisin olevalle lihakimpaleelle muita käyttötarkoituksia.
– Varsin perinteinen ratkaisuhan on laittaa kinkkua hernekeittoon, Liperin Leipäpäivä ry:n puheenjohtaja Pirkko Hyvärinen tuumaa.
– Pitsaankin olen kinkkua sujauttanut. Ja voihan lihaa pakastaakin, jos joulukinkku vain on ollut tuore, ei siis pakastekinkku.
Myös Liperin Marttoihin kuuluvalla Silja Nenosella on antaa vinkki poikineen.
– Kinkkukiusaukseen ja lämpimiin voileipiin voi kinkkua laittaa. Tai keittää siitä keittoa: kinkkua ja kasviksia vaan kattilaan ja hyvä tulee.
– Toki joulukinkun jämät sopivat myös suolaiseen pannukakkuun, martta vinkkaa.

Vastaa