Vanhan pihapiirin vaaliminen palkittiin

Vanha maaseudun palkollisen vuokramökki on ollut Aune Lintusen hoidossa 35 vuotta.

Joensuulaisen Aune Lintusen kesämökin ovenpieleen ruuvattiin pronssinen laatta vuoden 2010 rakennusperintöpalkinnon merkiksi tiistaina.

Palkinnon myöntäneen Pohjois-Karjalan Ely-keskuksen mukaan Lintunen on korjannut tilan rakennuksia ja ympäristöä vuosia antaumuksella ja vanhaa kunnioittaen.

Viinijärven keskustan kupeessa, Taipaleenjoen rantatörmällä sijaitseva yli satavuotias vuokratölli pihapiireineen kertoo omaa tarinaansa entisaikojen maaseudusta. Vastaavanlaiset maaseudun palkollisten pikkumökit ovat joko lahonneet tai purettu uudisrakennusten tieltä.
Ristinkylältä lähtöisin oleva Lintunen hankki tilan tädiltään vuonna 1975.

– Olin täällä paljon kesäisin lapsena ja olen oppinut uimaan tuossa joessa. Minulle tämä paikka on todella tärkeä ja lapsetkin ovat sitä mieltä, että tästä ei luovuta, Lintunen kertoo ja kehuu pihan olevan oikea kesäparatiisi.

Paratiisia on tosin varjostanut rajariita viime vuosina. Tila on aikoinaan lohkottu ja rajojen vetäminen on tehty varsin suuripiirteisesti. Naapurin mielestä päärakennus seisoo osittain hänen tontillaan.

– Mökki saa olla nykyisellä paikallaan hovioikeuden päätöksellä. Se ei kyllä kestäisikään siirtämistä, Lintunen kertoo.

Katto ja alimmat hirret uusiksi

Pienet rakennukset ja 1 500 neliön pihapiiri ovat säilyneet pitkälti alkuperäisessä asussaan. Lintunen kaipaa eniten pihan komeita tuomia.

– Tässä oli viisi suurta tuomea, mutta ne kaatuivat yksitellen myrskyissä.

Muutama vuosi sitten 26-neliöisen mökin tiilikate vaihdettiin konesaumattuun peltikatteeseen ja alimpia hirsiä uusittiin ympäristökeskuksen tuella.

– Olisin halunnut laittaa huopakatteen kolmiorimoineen, mutta päädyimme peltikatteeseen lähellä olevien suurten puiden vuoksi. Olemme myös saumanneet tulisijan uudelleen. Nyt olen kokoamassa vanhoista käyttöesineistä museota vintille.

Mökin tarkkaa ikää ei tiedetä. Museovirasto on arvioinut sen rakentamisajankohdaksi 1800- ja 1900-lukujen taitteen.

– Tämä on Taipaleenjoen vanhin rakennus, Lintunen tietää.

Rakennusperintöpalkinto jaettiin tänä vuonna kuudennen kerran. Kohteen valitsee Pohjois-Karjalan kulttuuriympäristön hoidon yhteistyöryhmä.

Vastaa