Suuri remontti nujersi pienen kyläyhdistyksen

Matti Taijala harmittelee, että koulun korjaamiseen on sännätty ilman suunnittelua. Nyt paikat ovat levällään eikä aloitettuja töitä ole saatu loppuun.

Viinijärven kyläyhdistys joutunee luopumaan aikeistaan tehdä Taipaleen vanhasta kansakoulusta oma kokoontumispaikka.

Rakennus siirtyi kyläyhdistyksen nimiin kahdeksan vuotta sitten iloisissa merkeissä, mutta alkuhurmoksen jälkeen se on jäänyt oman onnensa nojaan. Talkoohenki katosi jonnekin matkan varrella.

– Koko talo on täysin hajalla eikä talkootyöläisiä löydy. Homma on ollut seis jo pitkään, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Matti Taijala kertoo.

Myöskään rahaa ei ole.

– Käyttökuntoon korjaaminen vaatii euroja aivan mielettömästi. Budjetti voi olla 300 000 ja 400 000 euron välissä eikä tällainen pieni yhdistys sellaisia rahoja pysty hankkimaan.

Talon kohtalosta keskusteltiin marraskuussa yhdistyksen hallituksessa. Taijalan mukaan hallitus oli yksimielisesti luopumisen kannalla.

– Yhtenä vaihtoehtona on, että kiinteistö yhtiöitetään ja yhdistys tulee yhdeksi osakkaaksi.

Purkaminen ei tule kysymykseen, sillä kulttuurihistoriallisesti ja rakennustaiteellisesti arvokkaan talon julkisivu on suojeltu.

– Tässä on paljon tunteita mukana, mutta meidän täytyy ajatella talon tulevaisuutta. Se pitää kunnostaa olipa se kunnostaja sitten kuka hyvänsä.

Asiaa puidaan seuraavan kerran yhdistyksen kevätkokouksessa.

Kahdella eurolla paljon huolta

Kunta möi nyt 112-vuotiaan koulurakennuksen kyläyhdistykselle kahdella eurolla, mutta yhdistys maksoi siitä kymmenen euroa kun pienempää ei sattunut lompakoista löytymään (Kotiseutu-uutiset 6.5.2002).

Ennen luovutusta taloon tehtiin suuret remontit. Muun muassa vesikatto uusittiin ja hirsirunko oikaistiin. Kunta sai korjauksiin runsaan 60 000 euron avustuksen ympäristökeskukselta, mutta myös omaa kuvetta kaivettiin.

Ilkeästi sanottuna kunta halusi maksaa, että pääsee rakennuksesta eroon. Olihan kirkonkylällä toinen samanlainen huolenaihe eli vanha kunnantalo.

– Kyläyhdistys halusi kovasti sen hoidettavakseen. Sillä tuntui olevan selvät suunnitelmat ja rahoituskin tiedossa, tekninen johtaja Taisto Tuononen muistelee.

Taijala itse ei ollut mukana kyläyhdistyksen toiminnassa kauppojen aikaan. Hänen onkin helppo todeta, että yhdistyksen olisi pitänyt miettiä tarkemmin, mihin on ryhtymässä.

– Silloin on tainnut olla sellainen huuma päällä.

Yhdistys on hankkinut ja saanut lahjoituksena muun muassa lattialankkuja ja keittiökalusteita, jotka odottelevat asentamista. Omien tekijöiden puuttuessa on pitänyt turvautua ulkopuolisiin. Viime vuonna eräs rakennusalan yritys asensi lattialankut keittiöön.

– Muutoin sisältä on revitty kaikki auki. Täällä ei ole viemäriä, ei vesiputkia eivätkä sähkötkään ole täydellisessä kunnossa. Ulkovuoraus vaatii maalausta, Taijala luettelee.

Hän harmittelee tilannetta, sillä Viinijärveltä puuttuu edelleen paikka, jossa voisi kokoontua ja järjestää tapahtumia.

Vastaa