Kylät menevät Facebookiin

Kari Väisänen kirjaa ensimmäistä ideaa paperille. Taustalla Pekka Varis.

Laiffia landella -hanke on harvinaisen mittava jalkautuminen maakunnan kylille. Maaseudun sivistysliiton hallinnoima ja Ely-keskuksen rahoittaman hankkeen tarkoituksena on kysellä mitä kylille kuuluu ja millaisia tarpeita siellä on.
Kaiken takana on tietysti maaseudun elinvoimaisuuden tukeminen.

Hankkeeseen liittyviä kyläiltoja pidetään kymmenessä paikassa Liperissä. Neljäs ja tämän vuoden puolella viimeinen keskustelutilaisuus järjestettiin Viinijärvellä viime torstaina. Tammikuussa on viimeisten vuoro.
Joillakin kylillä järjestetään sosiaalisen median koulutuksia rupattelun lisäksi. Sosiaalisen median uskotaan tulevan tärkeäksi tiedottamiskanavaksi maaseudulla.

– Aika monet kylät ovat jo Facebookissa. Käsämällä oli jo omat sivustot ja Roukalahdelle sellaiset tehtiin meidän koulutuksessa, kertoo kyläiltoja vetävä Kaisa Mustonen Maaseudun sivistysliitosta.
Illoissa on mukana myös Päivi Keronen Joensuun seudun Leader-yhdistyksen kyläisännöitsijä-hankkeesta.

Samat asiat

Viinijärven illassa nousi esille samat asiat kuin aiemmin Vaiviossa, Roukalahdella ja Käsämässä: tietoliikenneyhteydet on saatava kuntoon ja kylien välistä yhteistyötä pitäisi lisätä.
– Liperin kyläilloissa on tullut myös esille, että vapaa-ajan asukkaiden siirtymistä vakinaisiksi asukkaiksi pitäisi kannustaa jollakin tavoin, Mustonen kertoo.
Jos ei vakinaisiksi asukkaiksi, niin mökkiläiset haluaisivat mukaan ainakin kyläyhdistysten toimintaan.

– Mökkiläistoimikunta on kynnetön vaikuttamaan asioihin, mutta kyläyhdistysten kautta vaikuttamismahdollisuudet voisivat olla paremmat. Mökkiläisissä on monen alan osaajia, joten heidän ajatuksistaan ja ideoistaan voisi olla hyötyä myös kylille, mökkiläistoimikunnan puheenjohtaja Kari Väisänen sanoi Viinijärven illassa.
Jokaisella kylällä on omia tärkeitä asioita. Liikenneturvallisuus on käsämäläisten suurin huolenaihe, koska junaradan ja Kuopiontien liittymät ovat vaarallisia. Viinijärveläiset taas eivät suostu terveyspalveluiden karsimiseen.

Kyläiltaan osallistuneet parikymmentä kuulijaa nyökkäilivätkin tyytyväisenä, kun kunnanhallituksen puheenjohtaja Jorma Pitkänen (kesk.) kertoi, että vähintään sairaanhoitajan palvelut ovat turvattu kylällä jatkossakin. Lääkäritilanteen niin salliessa myös lääkäri voi ottaa vastaan joitakin päiviä viikossa.
Seuraavat kyläillat Liperissä: kirkonkylä 11.1., Kompero 12.1., Honkalammen seutu 13.1., Mattisenlahti, Puromäki 25.1., Jyri, Ylämylly 26.1., Leppälahti 27.1.

Vastaa