Salakuunteluepäily keskeytti sivistyslautakunnan kokouksen

Kädenvääntö sivistyslautakunnan kohtalosta sai Liperissä lisämausteen torstai-iltana, kun kokous keskeytettiin salakuunteluepäilyn vuoksi. Esityslistan viimeiset pykälät jäivät käsittelemättä ja niitä varten pidetään uusi kokous tulevana torstaina.

Esityksen kokouksen keskeyttämisestä teki Janne Puhakka ja häntä kannatti Tapio Mustonen. Pöytäkirjan mukaan kokoukseen osallistunut lautakunnan jäsen Kauko Huohvanainen myönsi nauhoittaneensa omaa puhettaan.

Puheenjohtaja Heli Lavikainen katsoo, että mahdollisesta tallennuksesta olisi pitänyt sopia yhteisesti kokouksen alussa eikä tehdä sitä toisten jäsenten tietämättä.

Lisäepisodina kokoukseen liittyi osastosihteerille annettu kirjallinen varoitus. Hänen katsottiin kieltäytyneen pöytäkirjanpitäjän tehtävästään.

Omia puheita

Puheenvuorojen tallentamisesta epäilty Kauko Huohvanainen myöntää käyttäneensä kokouksessa tallennusvälinettä, mutta vain omat puheenvuoronsa nauhoittaakseen.

– Systemaattisesti en ole mitään tallentanut. Olen halunnut vain varmistaa oman oikeusturvani.

Huohvanainen sanoo, että epäilykset tallentamisesta ovat ilmeisesti syntyneet aiemmin eli siinä vaiheessa, kun hän toi oman ”läppärin” kokoukseen.

– Nyt tultiin selän takaa asia kesken kokouksen tarkistamaan.

Ei kiellettyä

Kuntaliiton lakimies Katariina Huikko sanoo, ettei yksityiskäyttöön tapahtuvaan nauhoittamiseen/tallentamiseen ole lautakunnan kokouksessa estettä eikä siitä tarvitse ilmoittaa muille osanottajille.

– Tallennetta ei voi kuitenkaan käyttää kuin yksityistarkoituksiin. Jos sitä jaetaan ulkopuolelle, siihen tarvitaan lupa muilta kokoukseen osallistuneilta.

Huikon tieto perustuu Korkeimman oikeuden vuonna 1981 antamaan päätökseen salakuuntelusta.

Kaksivuotiskauden istuneen sivistyslautakunnan kiemurat ovat esillä tänään kunnanvaltuustossa, joka hallituksen esityksestä harkitsee seitsenjäsenisen tilapäisen valiokunnan asettamista punnitsemaan lautakunnan luottamusta. Esitys valiokunnan asettamisesta on tehty ennen torstai-illan tapahtumia.

Ylimääräinen kunnanhallitus

Tämänhetkisen tilanteen poikkeuksellisesta vaikeudesta kertoo sekin, että kunnanhallitus on pikakutsuttu ylimääräiseen istuntoon maanantaiaamuksi. Kokous alkaa heti kahdeksalta.

Listan ainoana asiana on sivistyslautakunnan kokouksesta 25.11. aiheutuvat toimenpiteet.

Vastaa