Tasaisen harmaat talousnäkymät

Punaisessa rakennuksessa toimivalle Toimelalle rakennetaan uudet tilat naapurissa olevaan rivitaloon.

Ennakkoarvioiden mukaan kunnan tämän vuoden tilinpäätös jää 320 000 euroa alijäämäiseksi. Sama tahti jatkuu, sillä ensi vuoden talousarvioesitys on miljoona euroa alijäämäinen.

Ensi vuoden lopussa kertynyttä alijäämää on jo neljä miljoonaa euroon.

Verotulojen odotetaan kasvavan noin 300 000 euroa, mikä on puoli miljoonaa aiempia arvioita vähemmän. Veroeuroille olisi ollut tarvetta, sillä valtionosuudet laskevat tästä vuodesta 100 000 eurolla.

– Ei mitään uutta Liperissä. Taloutta joudutaan edelleen tasapainottamaan. Suunta pitäisi todellakin saada muuttumaan, kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Sanna Parkkinen (sd.) kehittelee sloganeita talousarvioesityksen pohjalta.

Joka tapauksessa kunnallisveroa ei lähdetä korottamaan. Se keino otetaan käyttöön mahdollisesti vuodelle 2012.

Kunnankamreeri Hannu Ranisen mukaan varhaisessa vaiheessa valmistuneessa talousarvioesityksessä on vielä tarkentamisen varaa. Esimerkiksi täsmälliset valtionosuudet saadaan tietää vasta joulukuun lopussa.

– Tämä vuoden tilinpäätös on kuitenkin kohtuullinen, joten lähtötilanne ensi vuoteen on tyydyttävä, Raninen sanoo.

Tuttuun tapaan suurimmat menopaineet ovat sosiaali- ja terveyspuolella. Liperin ja Outokummun yhteistoiminta-alueella pyritään vähentämään laitospaikkoja ja panostamaan omaan palvelutuotantoon myös erikoisalueilla kuten lastensuojelussa. Ylämyllyn lääkäripalvelujen ostoista luovutaan ensi syksynä oman lääkäritilanteen niin salliessa.

– Sote-puolen ennakoimattomuus tekee suunnitelmiin aina ison kysymysmerkin, Parkkinen sanoo.

Sosiaali- ja terveyspuolen kehitystä on helpompi seurata ensi vuonna, koska Liperiä ja Outokumpua aletaan käsitellä erillisinä taseyksikköinä, jotka ostavat palveluita Liperin hallinnoimalta yhteistoiminta-alueelta.

Kyläkouluille annetaan ensi vuonna työrauha. Ristin ja Vaivion koulut saavat jatkaa kaksiopettajaisina kouluina.

Investointipuolella on hiljaista tämän vuoden tapaan. Suurin kohde on entiseen vanhainkodin henkilöstön rivitaloon rakennettava kehitysvammaisten asuin- ja toimintakeskus Toimela. Hankkeen kustannusarvio on 1,3 miljoonaa euroa.

Koulukeskuksen liikuntasalin kosteusvaurioiden korjaus maksaa 300 000 euroa.

Laajakaista- ja vesihuoltohankkeisiin varataan puoli miljoonaa euroa. Kirkonkylällä ja Viinijärvellä käynnistetään asemakaavoitus uusien omakotitonttien saamiseksi. Myös Ylämyllyn terveysaseman suunnittelu aloitetaan.

Vastaa