Kalanjalostus alkaa kuukauden päästä

Kalanjalostuslaitoksella aletaan tehdä muun muassa kylmä- ja lämminsavulohta. Hannu Malinen on remontoinut tuotantotiloja viime viikot.

Liperin kirkonkylällä sijaitsevaa kalanjalostuslaitosta on korjattu hygieniavaatimusten edellyttämään kuntoon viime viikkoina.

Sisäpuolen remonteista vastaavat uudet yrittäjät Hannu Malinen ja Ari Hartikainen, jotka vuokrasivat tilat kunnalta viideksi vuodeksi. Kunta rakentaa vastaanotto-ovien päälle katosta.

Yrittäjät ovat tyytyväisiä tuotantotilojen peruskuntoon.

– Tästä saa toimivan paikan aika pienillä muutoksilla. Koneita oli varsin hyvin valmiina, mutta tuomme tänne omat savustusuunit, pikajäähdytyskaapit ja keittokattilat. Lisäksi rakennamme mädinpesuhuoneen, Malinen kertoo.

Remontin pitäisi valmistua kuukauden päästä.

– Pieni haave on, että päästään aloittamaan pienimuotoisella joulukalakaupalla, Ari Hartikainen sanoo.

Ravut lentämällä Helsinkiin

Toistaiseksi nimeä vailla oleva kalankäsittelylaitos ottaa kaiken järvikalan vastaan. Lähialueen kalastajat voivat toimittaa saaliinsa suoraan laitokselle, muualle maakuntaan perustetaan keräilyketju.

Arvokkaat ravut ja muikunmäti ovat tärkeitä artikkeleita.

– Ne muodostavat 70–80 prosenttia liikevaihdosta, Malinen ennakoi.

Suurin osa tuotteista toimitetaan Helsingin seudulle.

– Aiomme kehittää toimintaa pitkäjänteisesti. Kalanjalostajia on riittämiin tässä 150 kilometrin säteellä, joten panostamme laatuun ja uusiin tuotteisiin emmekä suuriin tuotantomääriin, Malinen kertoo.

– Olemme virittäneet logistiikan sellaiseksi, että saamme kalatuotteet Helsinkiin jopa seitsemässä tunnissa. Yksi ajatus on, että rapuja ei kuljeteta Etelä-Suomeen elävänä vaan keitettynä. Tarvittaessa ne toimitetaan lentokoneella, siksi lentokentän läheisyys on hyvä asia.

Kalastajia etsitään

Miehillä on vahva tausta kalabisneksessä. Nummelalaisen Ari Hartikaisen Juhlarapu-yritys kuuluu suurimpiin elävien ja keitettyjen rapujen välittäjiin Etelä-Suomessa. Tohmajärveltä Liperiin muuttanut Malinen on toiminut muun muassa kalatukkurina 15 vuotta.

Käytännön toimintaa pyörittää Malinen vaimonsa kanssa. He ovat kunnostaneet perheelleen laitoksen yhteydessä olevan asunnon.
Yritys etsii kalastajia.

– Tunnen kalastajia esimerkiksi Pyhäselän ja Viinijärven alueelta, mutta haluamme lisää pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita, Malinen kertoo.
Kiinteistön jäähileasema palvelee kaikkia kalastajia jatkossakin.

Vastaa