Nurmikentästä hurmaavaksi puutarhaksi

Keskikesällä puutarhan kukkaloisto on parhaimmillaan. Kaarevat perennapenkit tekevät pihasta mielenkiintoisen näkymän, joka ei avaudu kertasilmäyksellä. Kuva: Tommi Sallinen.

– Muutimme tähän 1997, ja heti ensimmäisenä kysyin, voisiko pihalle tehdä kasvimaan. Innostus kasvoi vuosi vuodelta, ja tähän on nyt tultu, Tuula Sallinen naurahtaa. Silloin pihassa oli jokunen syreeni, hernepensasaita ja marjapensaita, muttei mitään koristekasveja.

Pääosassa Rasivaaran koulun asuntolarakennuksen takapihalla ovat perennat, mutta kasvimaakin on saanut alansa. Kultapiiskujen, jalopähkämöiden ja väriminttujen kukinta on jo takanapäin, syysleimut jaksavat vielä loistaa väritäplänä vehreyden keskellä.

Kehäkukkapenkit ovat useiden metrien pituiset. Humala kiipeilee parin metrin korkeudessa maahan tökätyssä omenapuun oksassa. Eri lajeja on toista sataa. Varsinaisia harvinaisuuksia ei ole, mutta kohokkia Sallinen ei muista muualla nähneensä.

– Se tuli kivikkokasvien siemensekoituksessa, ja on säilynyt jo muutamia vuosia. Kovin paljoa se ei ole kasvanut, mutta muutamia kukkia kuitenkin on tehnyt.

– Nyt harmittaa kun ruusuja tuli joskus laitettua noin paljon, ne valtaavat perennapenkkiä liiankin kanssa.

Lepikko kivipuutarhaksi

Rinnepiha on kerroksittainen, ja mutkittelevat kivireunaiset polut houkuttelevat tutkimaan polveilevia kukkapenkkejä. Uusimpana projektina on puiden ympäristön kiveäminen.

– Suurta rahallista panosta tähän ei ole laitettu, lähinnä jotain yksittäisiä siemeniä vain. Taimia olen saanut vaihdossa, ja talon puolesta on tarvittavat työkalut. Kesäkukkien ja joidenkin perennojen siemeniä kerään seuraavan vuoden tarpeiksi.

Työtunteja pihaan on uhrattu melkoisesti, mutta harrastuksessahan sellaista ei lasketa.

– Poikani Tommi suunnittelee ja toteuttaa kiveyksiä. Minulla on istutusvastuu, kitkemisen mielipuuhakseen tunnustava Sallinen kuvailee.

Kuutisen vuotta sitten rakentui oleskelupaikka, joka syntyi talonmiehenä toimivan Jouko Rautiaisen käsissä. Hänellä on myös puutarhassa oma kasvimaa.

Rautiainen on myös kaatanut isompia puita laajennusten aikana. Muuten pihaa ei ole suuremmalti muokattu, kottikärryjä ja lapiota järeämpiä koneita ei ole tarvittu.
Ruohokatteita käytetään jonkin verran kasvimaalla ja marjapensaiden alla. Komposti ja hevosenlanta tuovat kasvuvoimaa ennestäänkin multavaan maahan.

– Paikkana tämä on melko aurinkoinen, eivätkä ensimmäiset hallat yllä näin ylös. Myöskään juuririkkakasveja ei onneksi ole.

Puutarha on hiljalleen laajentunut myös metsikköön, lepikon tilalla on nyt kivikkokasveja ja kasvihuone. Kasvimaalla kukkiva revonhäntä on jättikokoinen, luumupuu puolestaan notkuu satoa. Kesäkurpitsapenkistä riittää jaettavaa myös tuttaville.

Puutarhan tulevaisuus huolettaa Sallista, sillä Rasivaan koulukiinteistö asuinrakennuksineen on edelleen kaupan.

Vastaa