Tuotantoa siirretty muuanne – Ylämyllyn leipomon vaikeudet tiedossa

Ylämyllyn leipomon myymälä on ollut paikallisten asukkaiden ja ohiajavien suosikkikohde aamuvarhaisesta alkaen.

– Kovin huonolta tämä tilanne näyttää, vaikka viimeistä tiedotetta ei ole vielä jaettukaan. Vaikeudet ovat olleet osin ennakoitavissa. Tuotantoa on siirretty vähitellen muuanne, kommentoi Vaasan Oy:n Ylämyllyn leipomon yt-neuvotteluja ja lopettamisuhkaa yksikön pääluottamusmies Jukka Venäläinen.

Leipomon kiinteistö valmistui vuoden 1996 lopulla ja tuoreen leivän tuoksu levisi alueelle vuoden -97 tammi-helmikuussa.
Leipomon palveluksessa on ollut parhaimmillaan noin 65 työntekijää. Nykyisellään määrä on pudonnut 26:een.

”Osaamista ja ja motivaatiota”

– Liperin yksikössä on ammattitaitoista ja motivoitunutta väkeä, mutta alan työllisyystilanne on jo nykyisellään vaikea.

Pääluottamusmies Jukka Venäläinen pitää Pohjois-Karjalan mittakaavassa ison leipomon elinkaarta harvinaisen lyhyenä, jos päätös tuotannon lopettamisesta tulee. Yt-neuvotteluaika umpeutuu lokakuun lopulla.

– Muistelen, että Liperin kunnassakin oltiin viisitoista vuotta sitten tosi ylpeitä, kun leipäpitäjään saatiin alan tuotantoa.

Yhteensä 19 vuotta Vaasan Oy:n palveluksessa ja Ylämyllyllä alusta saakka työskennelleen Jukka Venäläisen mukaan Liperin yksikkö on hiottu kustannustehokkaaksi.

– Mielestäni kaikki edellytykset kannattavaan toimintaan ovat olemassa. Nyt vedotaan kuitenkin yksikön pienuuteen.

Liperin tuotantoa on keskitetty ruisleipiin: paloihin ja limppuihin. Vaalean leivän valmistus on siirtynyt muuanne, pullan paisto esimerkiksi Kuopioon.

Vähennyksiä muuallakin

Neuvottelut työpaikoista koskevat muitakin kuin Vaasan Oy:n Ylämyllyn leipomoa. Yhtiön ilmoittama vähennystarve on enimmillään 44 työntekijää. Kokonaisten yksiköiden lopettamisuhka koskee kuitenkin vain Ylämyllyä.

– Päätökset voivat johtaa muutoksiin työtehtävissä, työajoissa, osa-aikaistamisiin sekä irtisanomisiin ja mahdollisesti leipomotoiminnan lopettamiseen Liperissä, sanoo johtaja Olli Lavikka Vaasan Oy:stä.

Hän perustelee neuvotteluja toiminnan sopeuttamisella ympäristön muutoksiin: – Toimintaamme vaikuttaa yleinen kustannustason nousu, energian, pakkausmateriaalien, raaka-aineiden ja palkkakustannusten kallistuminen, hän täsmentää.

Olavi Lavikka muistuttaa, että toiminnan loppuminen Liperissä on vain yksi vaihtoehdoista: – Päätöksiä ei vielä ole, jatkokin on täysin mahdollista.

Kiinteistökauppa syksyllä 2008

Vuoden 2008 syyskuuhun asti tiloissa vuokralaisena toiminut silloinen Vaasan &Vaasan Oy käytti sopimukseen sisältynyttä lunastusoikeuttaan ja osti kiinteistön tytäryhtiönsä nimiin. Nykyisellään omistaja on Sponda Oy:n rahasto ja Vaasan Oy on tiloissa vuokralaisena.

– Lipertek Oy:llä ei tuon jälkeen ole ollut tekemistä kiinteistön kanssa, vahvistaa yhtiön toimitusjohtaja Kari Nousiainen.

Kiinteistöstä vapautuneet eurot ovat olleet kohdennettavissa muihin investointeihin Liperissä.

Vastaa