Tuotantoa siirretty muuanne – Ylämyllyn leipomon vaikeudet tiedossa

Ylämyllyn leipomon myymälä on ollut paikallisten asukkaiden ja ohiajavien suosikkikohde aamuvarhaisesta alkaen.

– Kovin huonolta tämä tilanne näyttää, vaikka viimeistä tiedotetta ei ole vielä jaettukaan. Vaikeudet ovat olleet osin ennakoitavissa. Tuotantoa on siirretty vähitellen muuanne, kommentoi Vaasan Oy:n Ylämyllyn leipomon yt-neuvotteluja ja lopettamisuhkaa yksikön pääluottamusmies Jukka Venäläinen.

Leipomon kiinteistö valmistui vuoden 1996 lopulla ja tuoreen leivän tuoksu levisi alueelle vuoden -97 tammi-helmikuussa.
Leipomon palveluksessa on ollut parhaimmillaan noin 65 työntekijää. Nykyisellään määrä on pudonnut 26:een.

”Osaamista ja ja motivaatiota”

– Liperin yksikössä on ammattitaitoista ja motivoitunutta väkeä, mutta alan työllisyystilanne on jo nykyisellään vaikea.

Pääluottamusmies Jukka Venäläinen pitää Pohjois-Karjalan mittakaavassa ison leipomon elinkaarta harvinaisen lyhyenä, jos päätös tuotannon lopettamisesta tulee. Yt-neuvotteluaika umpeutuu lokakuun lopulla.

– Muistelen, että Liperin kunnassakin oltiin viisitoista vuotta sitten tosi ylpeitä, kun leipäpitäjään saatiin alan tuotantoa.

Yhteensä 19 vuotta Vaasan Oy:n palveluksessa ja Ylämyllyllä alusta saakka työskennelleen Jukka Venäläisen mukaan Liperin yksikkö on hiottu kustannustehokkaaksi.

– Mielestäni kaikki edellytykset kannattavaan toimintaan ovat olemassa. Nyt vedotaan kuitenkin yksikön pienuuteen.

Liperin tuotantoa on keskitetty ruisleipiin: paloihin ja limppuihin. Vaalean leivän valmistus on siirtynyt muuanne, pullan paisto esimerkiksi Kuopioon.

Vähennyksiä muuallakin

Neuvottelut työpaikoista koskevat muitakin kuin Vaasan Oy:n Ylämyllyn leipomoa. Yhtiön ilmoittama vähennystarve on enimmillään 44 työntekijää. Kokonaisten yksiköiden lopettamisuhka koskee kuitenkin vain Ylämyllyä.

– Päätökset voivat johtaa muutoksiin työtehtävissä, työajoissa, osa-aikaistamisiin sekä irtisanomisiin ja mahdollisesti leipomotoiminnan lopettamiseen Liperissä, sanoo johtaja Olli Lavikka Vaasan Oy:stä.

Hän perustelee neuvotteluja toiminnan sopeuttamisella ympäristön muutoksiin: – Toimintaamme vaikuttaa yleinen kustannustason nousu, energian, pakkausmateriaalien, raaka-aineiden ja palkkakustannusten kallistuminen, hän täsmentää.

Olavi Lavikka muistuttaa, että toiminnan loppuminen Liperissä on vain yksi vaihtoehdoista: – Päätöksiä ei vielä ole, jatkokin on täysin mahdollista.

Kiinteistökauppa syksyllä 2008

Vuoden 2008 syyskuuhun asti tiloissa vuokralaisena toiminut silloinen Vaasan &Vaasan Oy käytti sopimukseen sisältynyttä lunastusoikeuttaan ja osti kiinteistön tytäryhtiönsä nimiin. Nykyisellään omistaja on Sponda Oy:n rahasto ja Vaasan Oy on tiloissa vuokralaisena.

– Lipertek Oy:llä ei tuon jälkeen ole ollut tekemistä kiinteistön kanssa, vahvistaa yhtiön toimitusjohtaja Kari Nousiainen.

Kiinteistöstä vapautuneet eurot ovat olleet kohdennettavissa muihin investointeihin Liperissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *