Uusia sukeltajia pelastustehtäviin

Turvaköysi viestivälineenä. Honkalammen uimarannalla pidetyssä harjoituksessa Juuso Heinonen sukelsi kohteeseen Pekka Tykkyläisen antamien narumerkkien perusteella.

Vedenalaisista tehtävistä kiinnostuneiden palomiesten ei tarvinnut tänä vuonna viettää kuutta viikkoa Kuopion pelastusopistolla, vaan koulutus annettiin oppisopimusmenetelmällä pääosin kotikulmilla.

Vuoden kestävän koulutuksen mahdollisti Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen yhteistyö Pohjois-Karjalan oppisopimuskeskuksen ja pelastusopiston kanssa. Vastaavanlaisia yhteistyökuvioita on ollut aiemmin Jyväskylässä ja Etelä-Karjalassa.

Testien jälkeen koulutettaviksi valikoitui kahdeksan miestä, joista suurin osa palvelee Joensuun paloasemalla. Miehille järjestettiin harjoitus tiistaina Honkalammen uimarannalla.

– Uusille sukeltajille on tarvetta, sillä porukka alkaa olla varsin ikääntynyttä. Koulutuksen jälkeen meillä on kaikkiaan 20 sukeltajaa maakunnassa, vs. palomestari Ville Leinonen kertoo.

Pelastussukeltajaksi ei nimitetä nykyään urheilusukelluskurssin käyneitä palomiehiä. Ryhmään kelpuutetaan vain pelastussukeltajakurssin, kevytsukeltajatutkinnon tai puolustusvoimien sukeltajakoulutuksen suorittaneita.

Pelastuslaitoksella on ollut tänä vuonna elokuun 12. päivään mennessä 30 vesipelastustehtävää, joista 19 tapauksessa pelastettiin veden varaan joutunutta ihmistä.

Pelastustehtävä muuttuu etsintätehtäväksi, jos pinnan alle vajonnutta ei ole löytynyt tunnissa.

Työ vaatii kovaa fyysistä ja henkistä kuntoa. Täkäläisissä vesissä saa olla tyytyväinen, jos näkee eteensä edes sen puoli metriä.

– Kaikista palomiehistäkään ei ole tähän, koska työtä tehdään pimeissä ja vaarallisissa olosuhteissa, Leinonen toteaa.

Pelastussukeltaja toimii yksin, mutta hänellä on turvaköysi rantaan. Turvaköysi on myös varmin viestiväline sukeltajan ja avustajan välillä.

– Tämä on haastava ja motivoiva homma. Eikä tämä ole niin vaarallistakaan, jos tekee kaiken ohjeiden mukaan ja harjoittelee, joensuulainen palomies Juuso Heinonen kertoi pintauduttuaan.

Vastaa