Sikainfluenssapiikille vasta vuoron koittaessa

Sikainfluenssarokotukset ovat hyvässä vauhdissa Liperissä ja Outokummussa ja rokotuspäivinä on riittänyt asiakkaita ruuhkaksi asti.

Ilmassa on ollut myös hätäilyä, sillä piikkiä ovat hakeneet myös kohderyhmään kuulumattomat. Osa on suivaantunut, kun rokotetta ei ole annettu.

Rokotuksista vastaava hoitaja Päivi Tolvanen toivookin ihmisiltä kärsivällisyyttä, sillä rokotukset annetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) antaman ohjeistuksen mukaan.

– Kunta ei itse voi määritellä rokotusjärjestystä, Tolvanen muistuttaa.

– Olemme rokottaneet jo yli tuhat ihmistä. Tällä hetkellä vuorossa ovat raskaana olevat ja sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvat 0,5–64-vuotiaat.

Kun sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat on hoidettu, vuorossa ovat 0,5–3-vuotiaat. Heidän jälkeensä rokotetaan 3–24-vuotiaat terveet
henkilöt. Sitten vuorossa ovat sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat yli 65-vuotiaat. THL ei ole tehnyt vielä päätöstä loppuväestön rokottamisesta.

Näillä näkymin koululaisten rokotukset alkavat tämän kuun viimeisellä kokonaisella viikolla.

Sikainfluenssarokotukset ovat vapaaehtoisia ja ilmaisia. Viimeisenä rokotusvuorossa olevat eivät voi kiirehtiä piikin saamista menemällä yksityiselle lääkäriasemalle.

– Tätä palvelua ei saa nopeammin rahalla, Tolvanen sanoo.

Rokotteita annetaan Liperin jokaisessa taajamassa. Rokotusajoista ilmoitetaan aina kunnan internetsivuilla ja Kotiseutu-uutisissa.

Vastaa