Energiajuomat pois pieniltä lapsilta

Ylämyllyllä elintarvikkeita myyvät yritykset ovat kuulleet vanhempainneuvosto Rummun toiveen, ettei energiajuomia myytäisi lainkaan alle 15-vuotiaille.

– Kaikki paikat ottivat vetoomuksen mielellään vastaan. On paljon helpompaa lähteä rajoittamaan myyntiä toisen pyynnöstä ja yhteisesti koko taajamassa, Ylämyllyn koulun terveydenhoitaja Riitta-Liisa Räsänen kertoo.

Vetoomusta Et-kioski Marleenalle, Siwaan, K-Marketille ja Shellille oli saattamassa lisäksi Rummun Mirja Kotivaara.

Ylämyllyllä ongelmat alkoivat lisääntyä, kun joukolle ala-asteikäisiä tuli tavaksi jättää aamupala väliin ja ostaa koulumatkalla tölkillinen tai pullollinen energiaa.

– Kyllä se näkyi koululla levottomuutena, ärtyneisyytenä ja hermostuneisuutena.

K-kauppias Mika Väätäinen on saanut paljon positiivista palautetta vanhemmilta.

– Nyt sana on jo kiertänyt, eikä alle 15-vuotiaita yrittäjiä enää käy. Jokainen kauppa voi itse rajoittaa myyntiään haluamallaan tavalla ja tämä rajoitus on meillekin helpotus.

Shellillä asiakkaina on pääasiassa vanhempaa nuorisoa. Satu Piston mukaan nuorisonkin kanssa keskustellaan myynnistä, mikäli nuori haluaisi ostaa useampia tölkkejä.

– Valistus alkaa tepsiä, kun sitä tulee usealta suunnalta, ViUn E-tyttöjen valmentaja osaa kertoa.

Rääkkylässä varsinaista ongelmaa ei ole rehtorin mukaan havaittu. Viinijärvellä bussiaseman ja koulun väliin jää aika sopivasti kauppa.

Liperin kirkonkylällä vanhempainneuvosto aikoo ottaa esimerkkiä ja vedota myös kirkonkylän kauppoihin. Kaupoista osataan kertoa, että jo pienet lapset ostavat energiajuomia. Myös urheilevien nuorten keskuudessa käyttö on lisääntynyt.

– Löysimme taas äsken tyhjän energiajuomatölkin koulun käytävältä. Ei se meilläkään hyvältä näytä, kun aamun syömättömyys yhdistetään energiajuomaan, Liperin koulun terveydenhoitaja Leena Pärnänen huokaisee.

Mitä pienempi sen herkempi

Energiajuomia ei suositella lainkaan lapsille tai raskaana oleville niiden kofeiinipitoisuuden vuoksi. Varsinaista myynnin ikärajaa ei vielä ole laissa. Kuitenkin Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA muistuttaa, että pienetkin määrät kofeiinia aiheuttavat lapsille levottomuutta ja ärtyneisyyttä.

Yksilöllisiä eroja on paljon, mutta esimerkiksi Eviran tutkimuksien mukaan 50 kiloa painavalla nuorella käyttäytymisen muutoksia kuten ahdistuneisuutta havaitaan alle puolen litran energiajuoman nauttimisen jälkeen. Saman määrän kofeiinia saa juomalla toista kupillista kahvia tai litran kolajuomaa.

Unettomuutta ja riippuvuutta voi säännöllisessä käytössä ilmetä jo paljon pienemmistä määristä. Pienemmät ja kevyemmät lapset ovat paljon herkempiä kofeiinin vaikutuksille.

– Herkempiä ovat yleensä myös ne lapset, jotka jo muutenkin ovat levottomampia, Räsänen on huomannut.

Hänen mukaansa lapset ovat ajautuneet limpparilinjalta energiajuomien pariin osin myös hintojen takia.

– Energiajuoman saa usein eurolla, kun taas limppari voi olla kaksin verroin kalliimpaa.

Liperissä ollaan aikeissa katkaista riippuvuutta aiheuttavan muoti-ilmiön leviäminen laajemmalle ja yhä nuorempiin käyttäjiin.

– Ideaa saavat toki kaikki kopioida, Rummun Mirja Kotivaara kannustaa, sillä ylämyllyläisten nuortenkin on vielä toistaiseksi ollut helppo hankkia juomansa yläasteiden läheisyydestä.

Vastaa