Ikääntyvien neuvontakeskus tervetullut uutuus

Taukojumpan paikka. Kuoringan leirikeskuksen Vanhemman väen leiripäivä kokosi ikäihmiset viihtymään yhdessä, samalla saatiin tietoa ajankohtaisista vanhuspalvelujen asioista.

Useana vuonna järjestetty syksyinen leiripäivä kokosi Kuoringan leirikeskuksen tuvan täyteen. Puheensorinasta päätellen tapahtuma oli tervetullut tilaisuus tavata vanhoja tuttuja.

Päivän alkajaisiksi vanhus- ja sosiaalityöntekijä Leena Karvonen ja kotihoidonohjaaja Eira Väätäinen kertoivat kunnan vanhuspalveluiden kuulumisia. Palveluja parantava uutuus on vuoden vaihteessa käyntiin pyörähtävä ikääntyvien neuvontakeskus.

– Puhelinpalvelu aloittaa jo joulukuun alussa, Leena Karvonen kertoo.

Ideana on se, että vanhus saa yhteen numeroon soittamalla asiansa eteenpäin.

– Puhelimessa vastaava henkilö kuuntelee vanhuksen asian ja välittää sen tiedoksi oikealle taholle esimerkiksi sosiaalityöntekijälle, joka soittaa itse asiakkaalle takaisin.

Puhelinpalvelukeskus on yhteinen Outokummun kanssa.

Kysymyksiä ja vastauksia

Leena Karvonen ja Eira Väätäinen vastailivat myös vanhusten esittämiin kysymyksiin. Mieliä askarrutti mm. kotipalvelun saatavuus ja hakeminen.

– Toistaiseksi on pystytty järjestämään kotipalvelu sitä tarvitseville, syrjäkylille yhtä laillla. Kotipalvelutyö on muuttunut yhä hoidollisempaan suuntaan. Pelkkää siivous- ja kodinhoitoapua tarvitseva vanhus ohjataan työpajan tai yksityisten palveluntarjoajien puoleen, Väätäinen kertoi ja kehotti rohkeasti ottamaan yhteyttä, jos on tarvetta vaikka tilapäiseen apuun.

Toinen mieliä askarruttanut kysymys oli kyytipalvelun toiminta. Kunnalta haettavat sosiaali- ja vammaispalvelulain mukaiset matkat on tarkoitettu asiointi- ja virkistysmatkojen tekemiseen oman ja naapurikuntien alueella.

– Kunta tukee sillä tavalla omatoimista selviytymistä ja sosiaalisuutta. Kelalta puolestaan haetaan korvausta terveydenhoidon takia tehtyihin matkoihin, Karvonen opasti.

Leiripäivän osallistujia mietitytti myös omaishoitajien vapaat. Karvonen kertoi, että omaishoitajien jaksamista helpottamaan on vuorohoitojärjestelmä; omaishoidon tukeen oikeutettu hoitaja saa vapaapäivän ja hoidettava pääsee siksi ajaksi hoitoon Konttilanhoviin. Liperissä on tällä hetkellä 44 omaishoitajaa.

Ystäviä ja yhteisöllisyyttä

– Tämä on samalla kesän päättäjäiset ja syyskauden avaus, seurakunnan kerhot aloittavat toimintansa, diakoni Pirkko Manninen kertoo.

Mannisen tavoitteena on herätellä kuntalaisten yhteisöllisyyttä ja naapuriapua.

– Jokaisella seurakuntatyön alalla on tilaa vapaaehtoistyölle.

Yksi vapaaehtoistyön muodoista on ystäväpalvelu, yksin asuvaa vanhusta piristää kahvilla pistäytyvä ystävä tai kaveri kauppareissulle.

– Monelle riittää ihan vaan, että joku kävisi. Vapaaehtoistyöhön ei tarvitse sitoutua pitkäksi aikaa eikä sen tarvitse olla paljoa aikaa vievää. Se voi olla ihan kertaluontoista ja satunnaistakin. Haasteena on saada ihmiset innostumaan. Tuntemaan yhteisvastuuta.

Vastaa