Kihausta lämmitellään pitkin kevättä

Taannoin Rääkkylässä esiintynyttä Anna-Karin Korhosta päästään kuulemaan Kihaus Folk -klubikiertueella Joensuussa.

Kihaus Folk näkyy ja kuuluu vahvasti ennen varsinaista päätapahtumaa, joka järjestetään 3.-5. heinäkuuta Rääkkylässä.

– Haluamme viedä kansanmusiikkia sinne, missä sitä ei ole perinteisesti totuttu kuulemaan ja näkemään, tuottaja Jukka Laapotti linjaa.

Kansanmusiikkiyhdistys Rääkkylä Folk ja Mahti ry esimerkiksi yhdistävät voimansa 15. päivä maaliskuuta Joensuussa, jossa yhteisen konsertin esiintyjinä ovat Frigg sekä Rautakoura.

– Frigg on yksi suomalaisen nykykansanmusiikin lippulaivoista. Antti Järvelän luotsaama suomalais-norjalainen seitsikko on kiertänyt laajalti Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Tuomari Nurmio klubikiertueelle

Uutuutena on myös maakunnan kiertävä Kihaus Folk -klubikiertue, jonka pohja-ajatuksena on laajentaa muutaman päivän festivaali ympärivuotiseksi toiminnaksi.

– Klubit järjestetään Joensuussa, Tohmajärvellä, Kiteellä, Kesälahdella ja tietenkin Rääkkylässä, jossa yleisölle esiintyy Duo Mustikka & Nuijasota, Laapotti paljastaa.

– Kyseisen kansanmusiikkiyhtyeen viulisti Ella Isotalo ja laulaja Emmi Kuittinen eivät ole tiukkapipoisia perinnepoliiseja, vaan ottavat kappaleisiinsa vaikutteita eri musiikkityyleistä.

Nimekkäin kiertueen taiteilija on Tuomari Nurmio, joka kenties kutsuu vieraat viettämään Lasten mehuhetkeä Joensuussa.

Ilmaiskonsertteja rääkkyläläisille

Rääkkyläläiset kansanmuusikot eivät ole esillä klubikiertueella tai Ilosaaren konsertissa, jonka Kihaus Folk pistää pystyyn 12. päivä kesäkuuta.

– Tapahtuman kumppaniksi on noussut Silva-metsämessut, jonka virallisena jatkopaikkana Ilosaaren konsertti toimii, Jukka Laapotti selventää.

Kihaus Folkin tämänvuotista teemaa Juuret noudatetaan Joensuussakin, jonka esiintyjät julkistetaan tällä viikolla.

Rääkkylä Folkin puheenjohtaja Hanne Hämäläinen tähdentää, että erityisesti paikallisten asukkaiden halutaan kokevan Kihauksen festivaalitapahtumat tärkeäksi.

– Tulevan kesän Kihaus Folkissa on kaksi ilmaiskonserttia Rääkkylässä. Lisäksi kaikilla on vapaa pääsy Koivuniemen lomakylään, jossa voi nauttia pelimannimusiikista kuluvan kuun 29. päivänä.

Sisäpiirin leimasta halutaan eroon

Hanne Hämäläinen ottaa esiin tuoreet tiedot paikkakuntalaisten suhtautumisesta oman kylän festivaaliin:

– Selvityksen tulokset osoittivat, että Kihaus Folk on parantanut paikkakunnan imagoa ja tuonut Rääkkylälle valtakunnallista tunnettuutta. Tapahtuman koetaan lisänneen paikallisten yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Jotkut selvitykseen osallistuneet kritisoivat, että festivaaliporukka tuntuu sisäpiiriltä, johon on vaikea päästä mukaan.

– Tähän kommenttiin on tartuttava ja koetettava muuttaa asiaa, yhdistyksen puheenjohtaja painottaa.

Vastaa