Saimaannorppa jättämässä hyvästit näille vesille

Kari Koskela kuvasi saimaannorpan paistattelemassa talvipäivää 1980-luvulla Vuoniemen edustalla Rääkkylässä, jossa norppakanta on romahtanut viime vuosikymmenien aikana.

Oriveden kanta on hyvin pieni. Nämä tiedot selviävät Saimaannorppa ja kalastus -työryhmän Etelä-Savon TE-keskukselle laatimasta raportista.

Niemisen-Venturin yhteisalueen kalastuskunnan puheenjohtaja Pentti Hirvonen ei ihmettele tietoja kannan pienentymisistä.

– Toissa kesänä näin norpan uimassa. Olin silloin uistelemassa ja norppa tavallaan seurasi siinä minua.

– Olen kalastellut koko ikäni Rääkkylän vesistöissä. Näköhavainnot norpista ovat vähentyneet tosi paljon.

Rääkkylän Niemisessä asuvan Pentti Hirvosen mukaan ilmastonmuutoksesta on ollut runsaasti puhetta ja siinä voi olla yksi tekijä kansalliseläimen harvinaistumiseen.

– Aika olemattomat lumikinokset nytkin ovat rannalla. Vaikea sanoa pystyisivätkö norpat niissä kunnolla pesimään. Moottorikelkkailijoita on vähemmän täällä Rääkkylän alueella, mutta hekin voivat tietysti vaikuttaa tilanteeseen.

Osapopulaatio yhden tai kahden kortin varassa

Norppakannan kehityssuunta voidaan ennustaa, mutta sattumatekijöiden vaikutusta yksittäisiin pieniin lisääntymisalueisiin on vaikea ennakoida. Työryhmän raportissa arvioidaan, että Pohjois-Karjalan suhteellisen vahvan norppakannan romahdus ei ehkä ole selitettävissä yksin pyydyskuolleisuudella, vaan se voi olla useamman sattuman yhteissumma.

– Monien osakantojen yksilömäärä on niin pieni, että muutaman lisääntymisiässä olevan naaraan menehtyminen saattaa hävittää koko osapopulaation.

Pyhäselkä-Jänisselkä alueella on arvion mukaan kaksi yksilöä. Orivesi-Samppaanselkä alueella uiskenteli viisi norppaa vuonna 2008. Erittäin uhanalaisen eläimen kanta on kokonaisuudessaan noin 260 yksilön varassa Metsähallituksen laskelmien mukaan.

Kuuttihavaintojen puute huolestuttaa

Metsähallituksen suojelubiologin Tero Sipilän mukaan Pyhäselän tilanne näyttää erittäin heikolta.

– Saimaannorppa on katoamassa sieltä. Oriveden suhteen ei ole vielä täyttä varmuutta, koska kahden leudon talven takia arvio kannan suuruudesta on epävarma. Yritämme tehdä mahdollisimman tarkan arvion seuraavien vuosien aikana.

Yksi huolestuttava piirre kehityksessä on ollut kuuttien eli norpanpoikasten katoaminen.

– Viimeisin kuuttihavainto Orivedellä on tehty viisi vuotta sitten.

Saimaannorppakanta oli sekä Pyhäselällä että Orivedellä 15 yksilön nurkilla vielä 90-luvun alussa.

Vastaa