Välikankaan tehtaaseen tuplakoko ja -miehitys

– Uskomme tämän alan markkinoiden kasvavan lähitulevaisuudessa merkittävästi. Liperin tuotantolaitoksen laajennuksella nostetaan Vexve Oy:n kilpailukykyä, painotti toimitusjohtaja Jouni Rouru.

Lipertek Oy rakennuttaa nykyisen tehtaan viereen samansuuruisen jatko-osan, joka valmistuu tämän vuoden loppuun mennessä. Tuotanto laajennetuissa tiloissa päästään aloittamaan vuoden 2010 keväällä.

– On ilo pitää tällainen tiedotustilaisuus, vahvisti Vexve Oy:n toimitusjohtaja Jouni Rouru laajennuksesta pari viikkoa sitten julkaistun ennakkotiedon.

Tehtaan laajennuksen kokonaishinta nousee lähelle viittä miljoonaa euroa. Laiteinvestoinneista vastaavan Vexven osuus tästä summasta on hieman vajaa puolet.

– Suunnitelmat ovat viimeisteltävänä ja tarkemmat kustannukset selviävät siinä vaiheessa, Jouni Rouru aikatauluttaa.

Lipertekin talous vahvalla pohjalla

Toisen vaiheen tuotantotilojen kustannusarvio on 2,65 miljoonaa euroa, josta Lipertekin osuus on noin kaksi miljoonaa. TE-keskus on myöntänyt laajennukseen 662.000 euron tuen.

– Lipertekin tilanne on tänä päivänä erittäin hyvä. Se pystyy rakennuttamaan tilat lainaa ottamatta, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Kari Nousiainen.

Lipertek on pystynyt karistamaan velkansa ja keräämään valmiudet uusiin hankkeisiin, kun sekä Mantsinen Group että Vaasan&Vaasan leipomo ovat lunastaneet tuotantotilat omiin nimiinsä.

Vexve varautui laajennuksiin

Vammalassa – nykyisessä Sastamalassa pääpaikkaansa pitävä pallo- ja läppäventtiileitä valmistava Vexve Oy hankki alunpitäen Välikankaalta riittävän maa-alueen tulevia laajennuksia varten. Runsaan kolmen hehtaarin alue jättää portin auki vielä mahdollisille jatkohankkeillekin.

Nyt käytössä olevien tuotantotilojen jatkoksi tuleva rakennus on saman levyinen ja pituutta sille tulee noin 70 metriä.

– Ensimmäisessä vaiheessa rakennettiin mm. sosiaalitilat ja teknistä tilaa sitä mukaa, että ne kattavat myös laajennuksen tarpeet.

Vexve Oy:lle tulee Lipertekin rakennuttamaan laajennukseen lunastusoikeus. Ensimmäisen vaiheen tilat omistaa Vexve Oy.

Yritys katsoo taantuman yli

Vahvasti vientiin pohjaavassa Vexve Oy:ssä nähdään taantuman merkit, mutta Liperin investointi tähtää laman jälkeiseen aikaan.

– Markkinat tulevat olemaan haasteelliset, mutta me tunnemme alan ja varomme ylilyöntejä. Nyt on se vaihe, jossa tuotteita kehitetään ja uusia työntekijöitä koulutetaan moniosaajiksi, Jouni Rouru selvittää.

Laajennuksen myötä Välikankaan yksikön rooli muuttuu ainakin osin alihankinnasta lopputuotteiden valmistajaksi. Välikankaalle tulee logistiikka- ja varastointitilat.

– Meillä molemmat yksiköt erikoistuvat ja niille haetaan lisää synergiaetuja.

Nykyisellään Vexvellä on Välikankaalla 18 työntekijää. Laajennuksen ennakoidaan kasvattavan määrän 20:llä eli yli kaksinkertaiseksi.

– Työntekijöiden rekrytointi aloitetaan kesällä, kunhan rakennustyöt on saatu ensin käyntiin. Yritys kouluttaa metallialan osaajista oman alansa ammattilaisia.

Vientimaita yli kolmekymmentä

Jouni Rouru sai Vexve Oy:n ohjakset tiukemmin käsiinsä tämän vuoden alusta, kun yhtiön perustaja ja omistaja Jarmo Nieminen siirtyi toimitusjohtajan paikalta hallituksen puheenjohtajaksi. Välikankaan yksikön vastaavana toimii Kai Potkonen.

Vexve Oy on perustettu vuonna 1960. Tehtaan tuotannosta 80 prosenttia menee vientiin. Suurimmat vientimaat ovat Venäjä ja Kiina. Vientiä on kaikkiaan yli 30 maahan.

Yrityksen Sastamalan tehtaalla on noin 100 työntekijää. Lisäksi myyntitehtävissä on noin 20 henkilöä. Vexve Oy sai valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon vuonna 2004.

Vastaa