Iida ehti vuoden 2009 ensimmäiseksi liperiläiseksi

Topakan Iida-tytön käsittely sujuu Heikki-isältä tottuneesti. – Varmin tapa saada tyttö avaamaan silmänsä päivällä, on viedä hänet omaan sänkyynsä, isä nauraa.

Iidaksi heti nimetty pikkuneiti antoi ensin odotuttaa itseään kuusi vuorokautta yli lasketun ajan, mutta tuli sitten vauhdilla maailmaan.

Vanhemmat Tanja ja Heikki Suihko lähtivät kotoa Honkalammelta keskussairaalaan tammikuun toisen päivän aamuna seitsemän tietämissä ja Iida ponkaisi päivänvaloon jo kello 9.26.

Hänellä oli syntyessään painoa 3.855 grammaa ja pituutta 50 senttiä. Koska kaikki sujui hyvin, äiti ja tytär pääsivät kotiin jo kahden päivän päästä sunnuntaina 4. tammikuuta.

Vauvalle riittää innokkaita hoitoapulaisia ja sylittelijöitä, sillä kotona odottivat kahdeksanvuotiaat kaksossiskot Sini ja Enni, kuusivuotias Anni ja kolmivuotias Aatu, joka tomerasti ilmoittaa olevansa Iidan ainoa isoveli. Aatu ja yksi tytöistä toivoi äidin vatsasta tulevaksi Eemeli-veljeä, kaksi tyttöä odottivat siskoa.

Vauvan sukupuoli ei ollut etukäteen tiedossa, vanhemmat eivät ole halunneet sitä selvittää yhdenkään lapsen kohdalla.

Heikki-isä jäi heti loppiaiselta kolmeksi viikoksi isyyslomalle. Hän sanoo keskittyvänsä isompien lasten arjen pyörittämiseen – huoltamaan heitä kerhoihin, eskariin ja kouluun. Äidille jää näin aikaa pienimmän hoitoon ja välillä hetken lepoon.

Tosin Iida pitää toistaiseksi huolta siitä, ettei äiti ainakaan liiaksi ennätä unesta nauttia: varsinkin öisin nälkä yllättää hänet miltei puolentoista tunnin välein. Päiväaikaan tyttö saattaa vedellä kerralla makeita unia kolmekin tuntia yhteen menoon.

Suihkot pitävät itseään jo Liperin kanta-asukkaina, sillä Ilomantsista lähtöisin oleva Heikki on asunut kunnassa jo parikymmentä vuotta ja joensuulaisjuurinen Tanjakin 15 vuotta. Heikin työpaikka on Joensuussa, Tanjan Ylämyllyllä huoltoasemalla.

Isompien lasten osalta kunnallinen päivähoito on järjestynyt vanhempien mukaan kiitettävästi. Kolmelle vanhimmalle saatiin hoitaja kotiin ja kun Aatu tarvitsi hoitopaikkaa muutamaksi kuukaudeksi Tanjan hoitovapaan ja äitiysloman väliseksi ajaksi, se löytyi vieressä sijaitsevasta Puolukoiden vuoropäiväkodista.

Tyttö Leppälahteenkin samana päivänä

Iidan kanssa samana päivänä, 2. tammikuuta, ennätti Liperiin toinenkin tyttö.

Leppälahtelaisten Riina Hämäläisen ja Kalevi Soikkelin vauva päätti tulla maailmaan kaksi viikkoa ennen laskettua aikaa. Hän syntyi illalla klo 18.53.

– Hän tuli isälleen syntymäpäivälahjaksi, Riina naureskelee.

Isän lahja painoi 3.050 grammaa ja pituutta hänellä oli 47,5 senttiä.

Vanhempien kanssa vauvaa hoivaavat kotona isosisko ja -veli.

Vastaa