Paloaukean koulussa kelpaa oppia ja opettaa

Yli kymmenen vuotta tyhjillään olleessa Jyrin lamellikasarmissa on jälleen elämää.

Ylämyllyn koulun Lautasuon yksikön koululaiset pääsivät aloittamaan kevätlukukauden uudessa Paloaukean koulussa viime keskiviikkona.

Koulussa on nyt 120 neljännen ja viidennen luokan oppilasta. Lisäksi taloon muutti päivähoidon puolelta muutamia hallinnon työntekijöitä sekä 21 esikoululaista, kymmenen kerhotoiminnan lasta ja varahoitoyksikkö, jolle on varattu kymmenen paikkaa.

Tilaa riittää vielä tässä vaiheessa runsaasti, sillä koulu on mitoitettu noin 400 oppilaalle.

– Syksyllä puramme Jyrin ja Honkalammen yksiköiden tilaongelmia, ja siirrämme tänne ainakin 60 lasta, rehtori Riitta Hyttinen kertoo.

Myös päivähoidon puolelta taloon tulee 21 esikoululaista lisää ensi syksynä.

Koulu valmistui kreivin aikaan päivähoidonkin kannalta.

– Helpotti kummasti, sillä päivähoitoon tuli vuodenvaihteen jälkeen 50 uutta lasta. Heidät saatiin sijoitettua päiväkoteihin, kun esikoululaiset siirrettiin koululle, päivähoidon johtaja Sirkka Korhonen kertoo.

Yhteistyötä viritellään

Entisestä varuskunnan kasarmista peruskorjattu koulu saa pelkkää kiitosta. Lautasuon koulua ei ole kellään ikävä, varsinkaan sen kehnoa parakkiosaa.

– Todella hienot ja hulppeat tilat. Muutto on vielä vaiheessa, esimerkiksi tekniikkaa pitää vielä asentaa, opettaja Riitta Sinkkonen kertoo.

Hyttinen uskoo, että kunnon työympäristö näkyy myös opetuksen laadussa. Esimerkiksi viimeisen päälle varustetut musiikin, tekstiilityön, luonnontieteiden ja tietotekniikan opetustilat antavat opetukselle aivan eri lähtökohdan kuin Lautasuolla.

Vanhasta varuskuntarakennuksesta löytyy myös pari erikoisuutta. Kellarikerroksessa on 120-paikkainen nouseva luokka näyttämöineen ja ylimmässä kerroksessa tunnelmallinen jumppasali. Niitä tullaan käyttämään ahkerasti myös iltaisin. Koulun liikuntatunnit pidetään kuitenkin pääsääntöisesti läheisessä liikuntahallissa.

Jos oikein ahtaisi, Paloaukealla voisivat tavata aapista kaikki Ylämyllyn koulun 415 oppilasta. Näin ei kuitenkaan tehdä, opetusta annetaan entiseen tapaan kolmessa eri paikassa.

– Kolmessa eri yksikössä ollaan edelleen, mutta lähempänä toisiaan. Kyllä tämä ratkaisu helpottaa yksiköiden välistä yhteistyötä, Hyttinen sanoo.

Jyrinkylään onkin syntynyt eräänlainen kampus, jonka muodostavat Paloaukean koulu, Jyrin koulu, Paloaukean päiväkoti ja liikuntahalli. Kokonaisuutta täydentää valmisteilla oleva keskuskeittiö, jossa koululaiset käyvät syömässä ensi syksystä alkaen.

Päivähoidosta ja koulusta on tarkoitus saada eräänlainen työpari, kun kerran samassa rakennuksessa toimitaan.

– Odotan sellaista arjen yhteistyötä koulun ja päivähoidon välillä. Isommat lapset voivat käydä esimerkiksi lukemassa pienemmille. Ryhmiä voisi sekoitella välillä, Sirkka Korhonen sanoo.

Lautasuo vielä iltakäytössä

Oppilaat pääsivät tutustumaan uuteen kouluunsa jo joulun alla, kun he olivat mukana muutossa viimeisenä koulupäivänä. Paloaukealle tuotiin Lautasuon irtaimistoa kahden rekkakontin verran.

Tavarat etsivät vielä paikkojaan, Hyttinen arvelee tammikuun vierähtävän loppupuolelle, ennen kuin kaikki on valmista.

Lautasuon koulun tulevaisuus on vielä avoin. Osa tiloista on musiikkiopiston käytössä ja liikuntasalivuorot säilyvät ainakin kevätkauden.

Vastaa