Jäätaidetta joululahjaksi suomenmestarilta

Honkavaarantien varressa olevasta Riitta Matikaisen jäisestä veistoksesta mahtuu kuvaan vain osa – näkymättömissä ovat vielä lampaat ja toinen enkeli

Riitta Matikainen on jo useampana vuonna tehnyt vanhemmilleen Maija ja Antti Laaniselle joululahjan, josta riittää iloa pitkäksi aikaa kaikille Liperin Honkavaarantien kulkijoille.

Tämänvuotisessa lahjassa on Maria Jeesus-lapsensa kanssa, enkeleitä ja lampaita ympärillään.
– Nyt hän innostui tekemään aiempaa suuremman urakan. Monta osaa tienristeykseen ja kahdelle Liperin hautausmaalle enkelit, äiti Maija Laaninen kertoo: – Viime vuonna hän teki risteykseen enkelin, joka suli valitettavan pian pois. Jonain vuonna työt ovat säilyneet maaliskuulle saakka, kun on ollut pakkasia.

Tytär ilahduttaa vanhempiaan jääveistoksilla, joiden teko on hänen menestyksekäs harrastuksensa.
Salokylällä askaretta edistää isä Antti syksyn mittaan huolehtimalla hyvän jään synnystä.

– Tuossa vanhempien kodin alapuolella on ihan pieni lammen lämpäre. Isä pitää sen jään koko alkutalven lumesta puhtaana, että jäästä tulee riittävän paksua, Riitta kertoi joulupäivän iltana kulkiessaan perheineen valaistun työnsä ohitse.

Osa hahmoista on kirkasta jäätä, osa vaaleaa ”mattaa”.
– Jään pintakerros on kirkas, syvemmällä se on valkeaa. Kun sen raaputtaa kyllin ohueksi, jäljelle jää läpinäkyvä kerros, tekijä selvitti.

Tämän vuotinen joululahja valmistui aatonaaton iltapäivän ja aattoaamun tunteina. Apuna jään nostossa ja siirtelyssä olivat isän lisäksi puoliso ja 13- ja 15-vuotiaat pojat.

Moninkertainen suomenmestari

Äiti paljastaa, että jäätöiden tekijä on lähes puoliammattilainen. Riitta työskentelee kuvaamataidon ja käsitöiden opettajana Joroisten yläasteella ja lukiossa.

Jään, lumen ja hiekan veistoa hän on harrastanut vuosikausia. Ryhmä, jossa hän veistää, on voittanut kahtena vuonna jäänveiston suomenmestaruuden ja 2007 lumenveiston suomenmestaruuden.

Ryhmässä on kaikkiaan neljä harrastajaa eri puolilta maata, mutta Riitta on veistänyt paljon myös kahdestaan lempääläläisen parinsa kanssa.
Veistäjiä on kutsuttu eri puolille maailmaa; harrastus on vienyt Riitan muun muassa Japaniin, Kiinaan ja jo neljänä vuonna Tanskaan. Helmikuussa odottaa matka Winnepegiin Kanadaan.

Vastaa