Vuoden Teko Paloaukean museolle

Mika Nupponen (vas.) ja Veijo Wälkky olivat vastaanottamassa Vuoden Teko tunnustusta. Sitä oli luovuttamassa suuri osa valinnan tehneistä raatilaisista, mm. Raili Makkonen, Oili Turunen, Marja-Leena Tiainen, Matti Hämäläinen ja Jaakko Hirvonen.

– Tämän museon rakentaminen alkoi vuonna 2005 ja avajaiset pidettiin noin 1,5 vuotta sitten. Kehittäminen jatkuu täydellä teholla eikä aktiivisten talkoomiesten olemuksessa ole nähtävissä pieniäkään antautumisen merkkejä, päätoimittaja Tarmo Nenonen totesi luovuttaessaan Vuoden Teko 2008 tunnustusta museon perustajille Mika Nupposelle ja Veijo Wälkylle viime sunnuntaina.

– Merkittävimpänä asiana olemme nähneet perinteen vaalimisen. Paloaukean museo keskittyy vaalimaan ja esittelemään isänmaan vaikeiden vaiheiden historiaa. Se tekee sen näillä Tuntemattoman sotilaan jalanjäljillä ja monille myös tykkimiespalvelusta mieliin syöpyneillä mailla. Museo sisältää niin paikallista kuin valtakunnallistakin historiaa. Aivan viime hankintojen jälkeen on mausteena myös Varsovan liiton kalustoa.

– Olette polkaisseet erinomaisen nopeasti kiinnostavan kokoelman ja monipuolisen kokonaisuuden tänne Ylämyllyn entiselle varuskunta-alueelle, hän jatkoi.

Museon ovet ovat olleet avoinna myös erilaisten kokousten pitämiselle mm. veteraaneille ja muille paikallisille yhdistykselle. Virtaa talkoolaisilla on riittänyt myös erilaisten tapahtumien järjestämiseen. Viime keväänä Masinistipäivät saivat jo ensimmäisellä kerralla erinomaisen suosion.

– Paloaukean museo täydentää mainiosti myös sitä vanhan perinteen tallennusta, joka monessa muussa pitäjässä on jäänyt tekemättä tai huomattavasti vaatimattomammaksi. Liperissä voidaan jo hyvällä syyllä puhua perinnepaikkojen ketjusta tai verkosta. Monipuolisilla museoilla alkaa olla myös matkailullista merkitystä. Toivomme, että nyt annettava tunnustus on omiaan kehittämään yhteistyötä entisestään ja viemään kaikkia hyviä hankkeita eteenpäin, päätoimittaja mainitsi.

– Mika Nupponen osti tämän kiiinteistön ja alussa meitä oli vain kolme ja vanhaa romua kaikkialla, Veijo Wälkky esitteli pilke silmäkulmassa museon syntyä.

Se kolmas Nupposen ja Wälkyn ohella oli ja on alasta perinpohjaisesti kiinnostunut ilomantsilainen Kalle Nygrén. Paikallista talkooväkeä Laavupolulla on riittänyt; yksi aktiivisimmista on ollut Antti Multala.

Lukemattomat esineet museoon ja sen pihamaalle ovat löytäneet tiensä eri teitä: – Ostaminen on varsin rajallista vähäisten varojen takia, Wälkky huomautti.

Lakkautetun Ylämyllyn varuskunnan jäämistöstä on saatu paljon tavaraa pelastetuksi ja yksityiset ovat luovuttaneet omiaan.

Kotiseutu-uutisten on jakanut Vuoden Teko -tunnustusta Liperissä ja Rääkkylässä yhtäjaksoisesti vuodesta 1985 lukien.

Sekä Vuoden Teon että vuotuisen Antti-patsaan saajan valitsee liperiläisistä ja rääkkyläläisistä koostuva raati. Tämän vuoden valinnoista olivat päättämässä Liperistä Marjatta Asikainen, Eeva Reijonen, Marja-Leena Tiainen, Jaakko Hirvonen, Juhani Kosonen, Matti Hämäläinen ja Rauno Pelkonen, Rääkkylästä Raili Makkonen, Oili Turunen ja Ilpo Jorasmaa sekä lehden edustajina Tarmo Nenonen, Riitta Parkkinen ja Jouni Lampinen.

Kommentit

  1. Avatar Kirjoittanut markku kukkonen

Vastaa