Viimeiset Leinosenlammen rantatontit kiinnostivat

Kadut ja muu kunnallistekniikka ovat valmiina, kun Leinosenlammen eteläpäässä aletaan rakentaa omakotitaloja ensi kesänä. Enerken sähköverkostoasentajat Jukka Karttunen (vas.) ja Jari Rissanen asensivat katuvaloja perjantaina Tykkisepäntiellä.

Arvokkaat Leinosenlammen rantatontit kiinnostivat Kirkkoniemen kolmannessa ja viimeisessä tonttijaossa, joka päättyi viime tiistaina.

Omarantaisia tontteja oli tarjolla kuusi kappaletta. Niistä jätettiin kymmenen tarjousta.

Entisen uimarannan kohdalla oleva 2.971 neliön tontti kiinnosti kolmea ostajaehdokasta, ja siitä tehtiinkin suurin tarjous eli 86.931 euroa. Aika hyvä korotus 60.889 euron lähtöhintaan.

Tontin lopullinen hinta lähentelee 90.000 euroa, kun ostajalta peritään puuston arvo, lohkomiskustannukset, rajapyykit sekä kaupanvahvistajan palkkio.

Vertailun vuoksi kallein rantatontti maksoi 54.000 euroa syksyllä 2006 järjestetyssä ensimmäisessä Kirkkoniemen tonttijaossa. Tosin se oli noin 500 neliötä pienempi kuin tämän vuoden kallein.

Yksi rantatontti jäi ilman tarjouksia, mutta yhdyskuntasuunnittelija Anu Louhelainen uskoo, että sillekin löytyy nopeasti ostaja. Kunta tarjoaa sitä tarjouskilpailuissa hävinneille.

Sisämaan tontteja oli myytäväksi ja vuokrattavaksi 25 kappaletta. Niistä oli kiinnostunut kymmenen talonrakentajaa. Edullisin tontti maksaa 13.445 euroa.

Jäljelle jääneet tontit pannaan yleiseen hakuun helmikuussa.

Louhelainen on tyytyväinen kolmannen jakokierroksen herättämään kiinnostukseen, vaikka talouden taantuma on hiljentänyt rakentamista selvästi.

– Lisäksi Joensuun tonttijako sattui olemaan samaan aikaan. Monet tänne tarjouksen tehneet odottelivat samalla kaupungin tonttijaon tuloksia, Louhelainen kertoo.

Alueella ovat jo kadut ja kunnallistekniikka valmiina, joten rakentamaan pääsee heti kesän koittaessa. Katujen nimet ovat Varikontie, Autohallintie ja Tykkisepäntie.

Jyri kuutosen kaava valmisteilla

Toissa vuonna Kirkkoniemestä oli jaossa 37 tonttia ja viime vuonna 22. Niistä on vapaana enää neljä tonttia.

Jatkossa Jyristä ei ole enää saatavana rantatontteja, mutta sisämaassa riittää tilaa. Valmisteilla oleva Jyri VI -kaava käsittää Patteristontien ja Rykmentintien väliin jäävän alueen. Kysynnästä riippuen sinne voi nousta taloja jo vuodesta 2010 alkaen.

– Alueelle on kaavoitettu 36 omakotitonttia ja 8 rivitalotonttia sekä 11 junaradan varteen tulevaa teollisuustonttia, Louhelainen kertoo.

Kirkonkylältä kotipiha 750 eurolla

Jyriin verrattuna kirkonkylältä irtoaa omakotitontti ”sikahalvalla”. Esimerkiksi Kuusikkolassa on vapaana neljä 1.350–1.558 neliön tonttia ja hinnat alkavat 750 eurosta.

Anu Louhelaisen mukaan kirkonkylälle kaavoitetut tontit olivat yllättävän kysyttäjä syyskesällä. Kunta möi useamman tontin Kuusikkolasta ja Ruuskanmutkasta.

Kirkonkylän asemakaavaa ollaan laajentamassa, jotta rakennuspaikkoja riittäisi vähintään viideksi vuodeksi eteenpäin. Muun muassa Ruuskanmutkan alueella on meneillään asemakaavan muutos, jonka myötä tulee kolme tonttia.

Kunnalla ei ole tarjota kirkonkylän alueella rantatontteja, sillä rannat ovat yksityisomistuksessa.

Vastaa