Saariniemen taloudet liitetään Käsämän vesiosuuskunnan verkkoon

Vesi- ja viemäriputkea vedettiin 600 metriä ensimmäisen kolmen päivän aikana Ahoniemessä. Kauko Piironen oli tyytyväinen suoritukseen, koska tienoo on kallioista. Urakoitsija on roukalahtelainen M. & J. Aavamäki.

Käsämän vesiosuuskunta laajentaa vesi- ja viemäriverkkoaan jälleen.

Saariniemen Ahoniementiellä aloitettiin viikko sitten sini- ja punaraitaisten putkien vetäminen kohti Käsämänsalmen siltaa.

Koko hanke käsittää noin yhdeksän kilometrin mittaisen verkon rakentamisen.

Kokonaiskustannusarvio on 460.000 euroa, josta valtion vesihuoltotyön osuudeksi arvioidaan nelisenkymmentä prosenttia. Hakemukset ovat vielä vetämässä Pohjois-Karjalan ympäristökeskuksessa.

Nyt ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan 2,5 kilometriä pitkä verkko, jolla saadaan Käsämänsalmen sillan lähistöllä sijaitsevat taloudet vesiosuuskunnan piiriin.

Jos suurempia ongelmia ei ilmaannu, alueen vesihuolto pelaa jouluun mennessä.

– Kallioinen maaperä mietityttää eniten. Joudumme kiertelemään pahimpia kallioita ja eristämään putkia paikoilla, joissa niitä ei saa upotettua tarpeeksi syvälle, vesiosuuskunnan toimitusjohtaja Kauko Piironen kertoo.

Maaperän lisäksi projektin erikoisuutena on vesistön alitus. Putket upotetaan noin 250 metrin levyisen Käsämänsalmen pohjaan sillan viereen.

Toisen vaiheen osalta suunnitelmat ovat vielä osin avoinna.

– Jatkamme ensi vuoden aikana, Piironen tyytyy sanomaan.

17 varmaa liittyjää

Tällä hetkellä verkkoon on liittymässä 17 taloutta, joista kymmenen ensimmäisessä vaiheessa. Määrän uskotaan lisääntyvän, sillä kaunis alue kiinnostaa omakotirakentajia. Tienoolla on myös vapaa-ajanasuntoja.

Hanke polkaistiinkin käyntiin asukkaiden toiveesta. Paikoittain kaivovesi ei ole riittänyt tai se on ollut liian rautapitoista.

– Tänä syksynä alkoi tulla puhelinsoittoja, että pitäisi saada vettä. Eräskin uusi talo oli jo valmistumassa, mutta vesi vielä puuttui, Piironen kertoo.

– Asukkaat ovat olleet kiitettävästi mukana mm. linjan suunnittelussa.

Vesi- ja viemäriliittymän hinnaksi Piironen arvioi noin 10.000 euroa, mutta lopullinen lasku voi olla vähemmän tai enemmän urakan vaikeusasteesta riippuen.

Vesiosuuskuntaa kiinnosti Saariniemen saattaminen vesi- ja viemäriverkkoon jo vuosi sitten, mutta silloin ympäristökeskukselta ei herunut rahoitusta.

– Ajattelimme sitten, että jätämme hankkeen sikseen ja huokaisemme, koska olimme juuri päättämässä raskasta projektia, Piironen viittaa verottomana 1,3 miljoonaa euroa maksaneeseen Käsämän vesihuoltohankkeeseen, joka päättyi viime vuoden lopussa.

Vesiosuuskunnalla on nyt 396 asiakasta. Toimialueella on kaksi vedenottamoa, 107 kilometriä vesijohtoa ja 80 kilometriä viemäriä.

Vastaa