Mansikka punertuu, vihdoinkin!

Pitkään puolikypsinä pysytelleet marjat alkavat säiden lämmettyä saada poskiinsa oikeaa väriä, toteaa Seija Eronen .

Tutjunniemeläisellä Seija ja Eino Erosen Leveälahden tilalla sadon kypsymistä on odotettu hartaasti jo parin viikon ajan. Ensimmäiset myyntimarjat saatiin talteen sunnuntai-iltana, kun normaalikesinä mansikan makuun on päästy jo juhannukselta.

– Kukkia oli paljon, ja raakileita, mutta kun eivät ruvenneet millään punertumaan, Seija Eronen ihmettelee.
Erosten reilun hehtaarin korjuualalta odotetaan kuitenkin normaalia satoa vaikean alkukesän jälkeen. Lajikkeina on aikaista Jonsokia ja myöhäisempää Polkaa.

– Ensimmäisten mansikoiden aromi ei ehkä ole vielä täyteläinen, mutta makeutta kyllä tulee, kun aurinko jaksaa paistaa, emäntä vakuuttaa.

Mansikan viljelylle on omistettu tilan pelloista yhteensä pari hehtaaria. Leveälahden tila toimittaa mansikkaa muutamiin kauppoihin ja liperiläisiin laitoksiin, myy suoramyyntinä tilalta sekä pitää myyntipistettä Liperin torilla. Itsepoimijoillekin on varattu pieni ala myöhäisempää lajiketta.

Kesätyöläisiä Leveälahteen on löytynyt tuttavaperheiden välityksellä niin kotipaikkakunnalta kuin rajan takaa Karjalasta. Perheyritys työllistää kesäisin myös Erosen nuoremman polven heidän kesälomiensa aikana.

Viime talvi oli ankara kasvustoille

Eroset joutuivat uusimaan keväällä osan mansikantaimistaan, sillä menneen syksyn ja talven sääolot eivät suosineet kasvustoja.

– Syksyllä tuli hirveästi vettä, ja kun pakastui, mansikkapenkit menivät umpijäähän. Jääpolte vei osan kasvustosta, Seija Eronen kertoo. Tuhot eivät jääneet vielä tähän, sillä talvella pelloille hakeutui sympaattisia, mutta silti kutsumattomia vieraita.

– Kauriit alkoivat käydä syömässä lumen alta mansikan lehtiä. Luonnossa riittää näitä osansa ottajia, Eronen sanoo ja kertoo myös sorsapoikueen himoinneen eräänä kesänä Rauvanselän rannassa kasvatettavia herkkumarjoja.

– Kun nyt alkaisivat mustikat kypsyä, niin rastaat siirtyisivät metsiin, mansikanviljelijä toivoo.
Kesän myöhästyneen mansikkasesongin Eroset arvioivat kestävän ainakin elokuun alkupuolelle.

Vastaa