Venettä ei saa jättää mihin tahansa rantaan

Sisarukset Aino Härkönen (vas.) ja Anna-Maija Turunen eivät ole mielissään rannoilleen ilmaantuneista luvattomista veneistä, joista osan voi lukea jo jätteeksi. Veikko Härkönen toteaa, että lyttyyn polkaistulla katiskalla tuskin saa kalaa.

Rantapaikan saaminen veneelle voi olla ongelmallista, jos ei satu omistamaan rantatilaa tai oikeutta yhteiseen venevalkamaan.

Juuri omaan tarpeeseen sopivat yleiset venepaikatkin ovat monesti kiven alla.

Venettä ei saa silti säilyttää luvatta vieraan mailla.

Näin on toimittu Honkalammella, jonka itäiseen pohjukkaan on ilmaantunut vuosien varrella useampikin vene.

Runsaan kilometrin Honkalammen rantaviivaa omistava Turusen perikunta on hieman ihmeissään kutsumattomien vieraiden kanssa.

– Aiempina vuosina olemme saaneet poistettua muutamia veneitä kovalla työllä, kertoo Aino Härkönen, joka on yksi tilan kuudesta omistajasta.

Tällä hetkellä tilan mailla on kolme vierasta venettä. Kaksi niistä on huonokuntoisia puuveneitä. Kolmas ja uusin tulokas on lukittu lasikuituvene, jonka omistaja harrastaa ilmeisesti soutu-uistelua.

Veneitä ei ole siirretty pois, vaikka tilalliset ovat sellaista esittäneet kohteliailla viesteillä.

– Emme ole halunneet olla hyökkääviä, koska voihan veneiden omistajilla olla tiedon puutettakin jokamiehen oikeuksista, Ainon aviomies Veikko Härkönen sanoo.

Viesteissä on myös neuvottu ottamaan yhteyttä kuntaan, jos mahdollinen yleinen venevalkama kiinnostaa.

Aino ja hänen siskonsa Anna-Maija Turunen harmittelevat veneiden pitäjien piittaamattomuutta.

– Rannalta löytyy kaljapulloja, vanhoja katiskoita, kanistereita, polkupyörän renkaita vanteineen ja muovijätettä. Olemme joutuneet kärräämämään roinaa pois useampana kesänä, he kertovat.

Rikosilmoitus ääritapauksessa

Rikoskomisario Markku Airaksisen mukaan kyseessä on hallinnan loukkaus, jos toisen maata käytetään luvatta omiin tarkoituksiin, vaikkapa veneen säilyttämiseen.

Siitä huolimatta maanomistaja ei saa omin päin siirtää tai rikkoa toiselle kuuluvaa omaisuutta.

– Jos venettä ei siirretä pyynnöistä huolimatta, niin on otettava yhteyttä poliisiin. Poliisi koittaa sitten selvittää omilla keinoillaan omistajan, Airaksinen kertaa marssijärjestystä.

Airaksisen mukaan poliisia tarvitaan kyseisissä tapauksissa erittäin harvoin.

Rannoille selvästi lahoamaan jätetyille puuveneille löytyy pykälä mm. jätelaista. Ympäristöön ei saa jättää roskaa eikä käytöstä poistettua tavaraa. Sellaisesta toiminnasta rapsahtaa päiväsakkoja tai rikesakko.

Vastaa