Talkoilla turvallinen ulkoilupiha vanhuksille

Konttilanhovin pihahankkeessa oli mukana yhdistysten väkeä, yrityksiä sekä yksityishenkilöitä. Uutta aitaa ihastelee osa toimijoista: Pentti Huikuri (vas.), Eeva Huikuri, Hilkka Savinainen, Pauli Savinainen ja Risto Kerkkänen.

Vanhusten ulkoiluttaminen on ollut ongelmallista rajaamattoman sisäpihan vuoksi Konttilanhovin palvelukeskuksessa.

Kolmestakymmenestä asiakkaasta puolet kärsii jonkin asteisesta muistihäiriöstä. Muistamaton eksyy helposti omille teilleen.

Palvelukeskuksen työntekijät ovat toivoneet tilanteeseen ratkaisua kolmen vuoden ajan. Kunnalla ei ole ollut varaa rakentaa 18 metrin mittaista aitaa.

Lopulta työntekijät päättivät ryhtyä tuumasta toimeen kodinhoitaja Eeva Huikurin johdolla. Yhdistyksille, yrityksille ja omaisille lähetettiin kirjeitä, joissa kerrottiin tilanteesta. Mukaan saatiin kiitettävästi toimijoita eläkkeensaajien yhdistyksistä marttoihin.

Paikalliset yritykset ymmärsivät humpan juonen ja lahjoittivat tarvittavat rakennusmateriaalit.

Aidan rakensivat ns. pitkästä tavarasta kahdessa päivässä Risto Kerkkänen, Pentti Huikuri sekä Pauli ja Hilkka Savinainen.

Samalla vaivalla vajaan 500 neliön pihalle tehtiin uusi kukkapenkki.

– Aita helpottaa suunnattomasti meitä työntekijöitä. Nyt voimme tuoda muistihäiriöisetkin ulos eivätkä he karkaa liikenteen sekaan. Se myös vähentää ulkopuolisia häiriötekijöitä, Eeva Huikuri kertoo.

Aidassa on leveä portti, joten tulipalon sattuessa evakuointi onnistuu sujuvasti takapihaltakin.

Haaveissa laatoitus ja kapulasilta

Remontti onnistui hienosti, mutta myös parantamisen varaa jäi. Palvelukeskuksen työntekijät haluaisivat pihaan nykyistä laajemman laatoitetun alueen, jotta pyörätuolissa olevia asiakkaita olisi kevyempi liikutella.

Tarvittavat betonilaatat ovat jo olemassa. Nekin on saatu lahjoituksena.

– Olisimme laatoittaneet 20 neliön alueen aitaremontin yhteydessä, mutta emme saaneet lupaa. Vanhustentaloyhdistyksen mukaan maaperä on niin savinen, että laatoitus vaatii kunnon perustan. Savimaata pitäisi poistaa 60 sentin syvyyteen, Huikuri kertoo.

Huikuri haaveilee myös kapulasillasta, jossa voisi harjoittaa asiakkaiden tasapainoa.

– Eihän ihmisiä ole luotu sisälle. Ulkoilu ja liikkuminen ovat tärkeitä vanhuksillekin. Toivottavasti kuntakin huomaisi sen, hän sanoo.

Vastaa