Maltti ratkaisi kovan kilpailun

Sami Puhakka saa koneet toimimaan halutulla tavalla.

Pohjois-Karjalan ammattiopisto menestyi häikäisevästi viime viikolla Espoossa käydyissä Ammattitaidon SM-kilpailuissa, joissa testattiin opiskelijoiden taitoja hiusmuotoilusta putkiasennukseen.

Suomen parhaan ammattiopiston lukuisiin menestyjiin kuuluu Käsämässä asuva Sami Puhakka, joka korjasi voiton automaatioasennuksessa.

– Meni paremmin kuin odotin. Tavoitteena oli päästä viiden joukkoon, kertoo Puhakka, joka raivasi tiensä finaaliin sijoittumalla tammikuun karsinnoissa toiseksi.

Kolme päivää kestäneessä finaalissa mitattiin asennus-, logiikkaohjelmointi- ja vianetsintätaitoja.
Kilpailun tasaväkisyyttä kuvaa, että kärkikolmikko saalisti lähes samat pistemäärät. Pisteen kymmenykset ratkaisivat.

18-vuotiaan Puhakan voiton avaimia olivat maltti ja kesätyöpaikoista karttunut rutiini.

– Kisoissa tulee aina vastaan ongelmia, joten menestyksen takaa vain se, ettei kilpailija mene lukkoon vastoinkäymisistä. Ala on sellainen, että koko laite voi mennä pimeäksi, jos yksi bitti menee poikittain, Puhakkaa valmentanut opettaja Tommi Puustinen kertoo.

– Itse kilpailutilanne ei jännittänyt, mutta päivät olivat kuitenkin rankkoja. Illalla pään sisällä ei ollut mitään jäljellä, Puhakka sanoo.

Saavutuksen arvoa nostaa se, että kaksi vuotta opiskellut Sami kilpaili kohta koulunsa lopettavia vastaan. Finaaleihin valikoituu yleensä vain kolmannen vuoden opiskelijoita.

– Kävin Tommin kanssa läpi tiettyjä kolmantena opiskeluvuotena tulevia asioita, Puhakka kertoo valmistautumisestaan.

Käytännön kokemusta hän on hankkinut työskentelemällä kesäisin metalli- ja sähköalan yrityksissä.

Parasta monipuolisuus

Sami sai ykkössijastaan maineen ja kunnian lisäksi selvää rahaa. Myös koulutuskuntayhtymä tulee muistamaan lukuvuoden lopussa.

– Voiton ansiosta minulle tarjottiin myös kesätöitä pääkaupunkiseudulta, mutta en taida lähteä. Pitää etsiä se työpaikka lähempää.

Hän sanoo olevansa omalla alallaan.

– Pienestä pitäen olen ollut kiinnostunut sähköpuolen hommista. Automaatioalalla parasta on monipuolisuus. Siinä yhdistyvät sähköasennus ja tietotekniikka.

Automaatioasentajilla on hyvät työllisyysnäkymät. Oman maakunnan yritykset työllistävät varsin hyvin, mutta Etelä-Suomesta voi jo valita mieleisen työpaikan.

– Esimerkiksi viime vuonna kaikki valmistuneet saivat töitä. Työpaikkoja tarjoavat mm. tehtaat, sähköurakointiliikkeet ja kiinteistöautomaatioyritykset, Tommi Puustinen kertoo.

Vastaa