Parempi katsoa kuin piipaa-autossa katua

Sairaanhoitajaksi opiskeleva Antti Pitkäjärvi ottaa verensokerin mittaamista varten näytettä Rääkkylän kesäasukkaalta Arja Kinnuselta.

Rääkkylän sydänyhdistys mahdollisti talkootyöllä ja taloudellisella panostuksellaan terveysmittaukset ja -tiedotuksen mielenterveysyhdistys Tsempin tiloissa.

– Mitään hälyttäviä tuloksia ei tullut. Jonkin verran arvot tuntuvat nousevan, kun verenpainetta mitataan kodin ulkopuolella. En tiedä johtuuko se valkotakkisten pelosta vai onko kotimittarissa jotain vikaa, Pasi Laasonen pähkäili mielenterveysyhdistys Tsempin tiloissa.

35-vuotias Laasonen kertoo säännöllisten työterveystarkastusten pitävän osaltaan tietoisena oman sydämen voinnin kehityksestä. Jokainen mittausmahdollisuus on kuitenkin hänen mukaansa hyvä asia ja saattaa antaa tarvittavan kimmokkeen lähteä jatkoselvityksiin, jos ilmenee jotain huolestuttavaa.

Jokaisen tulisi öljytä itsensä hyvillä rasvoilla

Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulussa sairaanhoitajaksi opiskeleva Tuula Kemppi yllättyi kuinka hyviä terveysarvoja vieraat saivat mittauksissa. Kävijöiden kolesteroli- ja verensokeriarvot olivat keskimäärin erinomaisesti kohdillaan.

– Olemme mittausten yhteydessä puhuneet esimerkiksi ruokavalinnoista. Ravinnosta on saatava riittävästi kuitua ja suolaisten ruokien osuus on pidettävä kurissa, Tuula Kemppi kertoo.

– Samalla täytyy huolehtia hyvien rasvojen saannista. Tätä puolta kuvaa hyvin sanonta, jossa kehotetaan jokaista öljyämään itsensä pehmeillä rasvoilla, opiskelija Emma Mäntynen säesti koulutoveriaan.

Verhon takana voi olla napasillaan

Sydänviikon tapahtuman yhteydessä Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen terveyssuunnittelija Jaana Huohvanainen halusi esitellä erästä uutuutta Rääkkylässä. Terveysseisake on tullut jäädäkseen Rääkkylään.

– Jokainen voi tässä verhojen takana mitata verenpaineensa ja vyötärönsä sekä ottaa mukaansa tarjolla olevaa terveysmateriaalia. Seisake on täällä Kynttilässä, jotta työterveyshuollon ulkopuolellakin olevilla olisi mahdollisuus tilanteensa tarkistamiseen, Huohvanainen muistutti.

Rääkkyläläinen Marketta Roivas arvioi yksityisyyden suojan tarjoavan terveysseisakkeen vaikuttavan helposti lähestyttävältä. Kodinomaisuutta korostavat lämpöä huokuvat pöytäliina ja -lamppu.

– Tässä on ripaus kodikkuutta ja verho on hyvä olla, jos mittaa painoindeksiään, Marketta Roivas kiittelee.

Terveysmateriaalista löytyy yhteystiedot jatkoselvityksiin, jos sellaiseen kokee tarvetta. Nettiyhteys tarjoaa elinvoiman perusteisiin pureutuvia linkkejä.

Ennen sydänvaivoja hyvä tarkistaa tilanne

Aikuisen sydän painaa keskimäärin 300 grammaa ja se pumppaa verta isoon sekä pieneen verenkiertoon.

Rääkkylän sydänyhdistyksen hallituksen jäsen Marja-Liisa Lamminsalo kertoo elintärkeän, mutta painoltaan kevyen, sydämen vaativan kokonaisvaltaista terveydestä huolehtimista. Tätä tietoa on hyödynnetty myös yhdistyksen toiminnassa.

– Olemme tehneet esimerkiksi teatteriretkiä ja meillä on käynyt asiantuntijavieraita, Marja-Liisa Lamminsalo kertoo.

Sydänyhdistyksen 85 jäsenen iloksi elämän haurauden positiiviseen käsittelemiseen tuo lisää tietoa ravitsemusterapeutti ensi tiistaina kirkonkylällä. Lamminsalo kiistää ennakkokäsityksen siitä, että yhdistykseen tultaisiin sitten, kun joko itsellä tai läheisellä ilmenee sydänvaivoja.

– Se on parempi, että päättää huolehtia terveydestään ennen kuin on ollut piipaa-auton kyydissä. Kaikki ovat tervetulleita sydänyhdistykseen.

Vastaa